Uradne ure med študijskim letom:

Sreda, 10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@unitring.si
uni3ng@gmail.com

Spremenili smo naš e-naslov. Nov naslov je unitring@unitring.si
Smo člani - SUTŽO
urnik - Copy

Uradne ure:

PON,TOR,SRE,ČET
10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@amis.net
uni3ng@gmail.com

Spremenili smo naš e-naslov. Nov naslov je unitring@unitring.si

Po poteh Toneta Kralja na Primorskem in v zamejstvu

Kljub neugodnim vremenskih razmeram se nas je veliko zbralo na petkovi ekskurziji z naslovom »Ogled poslikav Toneta Kralja v Vrtojbi.«

Gospod Renato Podbersič, domačin, duhovnik in publicist, pobudnik ohranjanja ljudskega izročila ter avtor številnih knjig in člankov nam je podrobno predstavil zgodovino kraja. Včasih se ne zavedamo, koliko zgodovinskih zakladov se skriva v tako majhnem kraju. Zanimivo je bilo slišati o številu vodnjakov in pomenu »borel« v preteklosti. Opisal je, kako so se prebivalci v preteklosti spoprijemali s stisko zaradi vojn in končno zaživeli v sedanjem času. Zanimiva je bila njegova narečna predstavitev molitve.

Skozi zgodovino kraja nam je gostitelj predstavil poslikave umetnika Toneta Kralja, ki krasijo tukajšnjo cerkev. Umetnika je opisal kot prijazno in zanimivo osebnost, ki je stkala številna prijateljstva z domačini. Posebej je izpostavil, kako je umetnik v svojih delih upodobil nekatere domačine, tako da so postali del bogate kulturne zapuščine tega kraja. Kakor v številnih drugih Kraljevih delih, smo tudi v tukajšnjih prepoznali znane figure, ki so vplivale na potek svetovne zgodovine.

Obogateni z novimi spoznanji smo zaključili tokratno drugo srečanje skupine slušateljev dejavnosti z naslovom »Po poteh Toneta Kralja na Primorskem in v zamejstvu«.

Napisala Mirjam Ličen, foto Zdenka Šfiligoj

Skip to content