delavnice, predavanja, ogledi,..
Izvajalec: več izvajalcev
Spoznavali bomo uporabo različnih računalniških aplikacij, se seznanili z novostmi in obnovili nekatere že znane, ki jih že srečujemo v vsakdanjem življenju (naročanje na zdravniški pregled in ostale e-storitve, učinkovito iskanje in presojanje informacij, računalniška varnost in kako se zaščitimo. Na prvem srečanju se bomo dogovorili, katere vsebine nas najbolj zanimajo, zato se program lahko spremeni.
Delavnice bodo potekale na daljavo.
Izvajalec: več izvajalcev
Nekaj o tem, kako iz domačega udobja dnevne sobe dostopati do bančnih storitev.
Izvajalec: več izvajalcev
Goljufi podirajo rekorde v spretnosti pri zvabljanju uporabnikov v različne oblike spletnih prevar. Poleg inovativnih pristopov in vse bolj oblikovalsko dodelanih lažnih sporočil ter spletnih trgovin, so vse bolj kreativni tudi njihovi izgovori. Ozaveščanje in zavedanje uporabnikov o pomenu spletne varnosti je napredovalo do točke, ko za uspešno izpeljano prevaro ni dovolj več zgolj slabo ponarejen e-mail v polomljeni slovenščini. S strojno prevajalsko opremo in drugimi tehnološkimi zmožnostmi, ki so na voljo, goljufi v kateremkoli trenutku besedilo prevedejo v brezhibno slovenščino.
Podatki kažejo, da so prevare, ki potekajo prek mobilnih telefonov oz. SMS-sporočil vse bolj razširjene tudi pri nas. Goljufi računajo na to, da uporabniki večino zadev opravljamo preko telefona, poleg tega pa je pametna naprava ves čas z nami. Tako prejeto sporočilo vidimo praktično takoj po prejemu. To pa botruje k hitenju in neprevidnosti uporabnikov, kar je ena izmed ključnih ranljivosti, na katero računajo spletni prevaranti.
Izvajalec: PU Nova Gorica
Viša se povprečna starost tako vozil kot voznikov, po drugi pa se prometni tokovi na slovenskem cestnem omrežju krepijo. Vse to pa prinaša številne nove izzive. O vsem tem in še več nas bo poučil predstavnik PU Nova Gorica.
Izvajalec:Vila Krišna, Šempas
Indijska kuhinja ima zelo bogato in pisano tradicijo in z delčkom te se bomo spoznali na 3- dnevnih delavnicah. Vegetarijanske indijske kulinarike. S pomočjo začimb in zelišč Indijci naredijo tako okusne jezi, da jih z veseljem pojedo tudi zapriseženi mesojedci. Kardamom, klinči, koriander, gorčična semena, žafran, ingver in mnoge druge začimbe sodijo jedi in obogatijo samosa, curry, dal, paneer, naan, tofu, tikka masala, … , ne smejo pa manjkati tudi čapati. Izvajalec bo poskrbel za ves potreben material, pripravljene jedi pa si boste lahko odnesli tudi domov.
Izvajalec: Janja Likar, certificirana in poklicna apiterapevtka
Seznanili se bomo s sestavinami pri izdelavi naravne kozmetike, natančno bomo spoznali postopek izdelave, vsak udeleženec pa bo na koncu prejel izdelek.
Izvajalec: RK Nova Gorica
Naučili se bomo uporabiti defibrilator, ki sam po sebi ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko naredimo toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje, in rešimo življenje.
Mentor: Dean Horvat
Protokol prve pomoči pri nesrečah v mesecu novembru.
Mentorica: Iva Morenčič, Center za krepitev zdravja
Ni slabe hrane razen pokvarjene. Na delavnici se bomo seznanili o pravilni sestavi zdravega krožnika (beljakovina, ogljikov hidrat in zelenjavna priloga, kakšne so primerne količine za en obrok in zakaj je rizi-bizi vrhunski obrok.
Mentor: Center za krepitev zdravja
Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsaka tretja oseba naj bi stalno imela simptome stresa. Ocenjujejo, da so bolezni, ki so povezane s stresom, vzrok za 70-90 % vseh obiskov pri zdravniku.
Na štirih srečanjih po 90 minut se bomo naučili prepoznati stres, seznanili se bomo kako se z njim soočimo in kako si lahko pomagamo. Simptomi stresa so lahko čustveni, telesni ali vedenjski. Več o tem in kako si lahko pomagamo bomo spoznali na štirih delavnicah.
Mentor: Simon Cigoj
Poleg fizičnih sposobnosti z leti upadajo tudi kognitivne sposobnosti. Na delavnicah bomo spoznavali kaj lahko storimo, da jih čimbolj ohranimo.