Uradne ure med študijskim letom:

Sreda, 10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@amis.net
uni3ng@gmail.com

Na zavihku "Razstave, prireditve in drugi dogodki" je nova objava
Smo člani - SUTŽO
urnik - Copy

Uradne ure:

PON,TOR,SRE,ČET
10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@amis.net
uni3ng@gmail.com

Na zavihku "Razstave, prireditve in drugi dogodki" je nova objava

Strokovna ekskurzija v Istro

Društvo UNITRI za lepo vreme poskrbi…

s tem sloganom je mentor dejavnosti zgodovine in geografije profesor Komel pozdravil štirideset nadobudnih udeležencev sobotne ekskurzije v Istro. Vremenske napovedi res niso bile obetavne, vendar kot rečeno v naslovu…

Veliko zanimivih geografskih in zgodovinskih podatkov o pokrajini in krajih, mimo katerih smo se vozili, smo izvedeli med samo vožnjo do Hrastovelj. Pod črnokalskim avtocestnim viaduktom je bilo moč videti gradbeni vrvež na delu trase drugega tira. Pod strmim kraškim robom nas je pričakala cerkev Sv. Trojice v Hrastovljah, zgrajena v 15. stoletju, obkrožena z obzidjem in obrambnima stolpoma. Cerkev je najbolj poznana po »Mrtvaškem plesu«, ki nas opominja, da smo na neki točki vsi enaki, ne glede na bogastvo, stan, mladost, starost… Tamkajšnji oskrbnik nam je opisal zgodovino cerkve in predstavil poslikave.

Pot nas je nadalje vodila v Koper, mesto, ki ima veliko za pokazati. Naša skupina se je sprehodila od tržnice do mestnega jedra. V koprski stolnici smo si ogledali največje cerkvene in druge največje orgle v Sloveniji, ki so prišle iz Švice in jih je podarila tamkajšnja koncertna dvorana Tonhalle. Stolnica je bogata tudi z umetniškimi deli beneškega slikarja Vittora Carpaccia, po katerem je poimenovan eden izmed koprskih trgov. Skupinski ogled smo zaključili v Pokrajinskem muzeju slovenske Istre, z bogatimi zbirkami od prazgodovine, do blišča beneškega časa in novejše zgodovine, s prikupno etnološko zbirko. Popoldanski prosti čas smo vsak po svoje izkoristili za kavico, prigrizek ali samostojen sprehod ob obali.

Prvotni načrt, da bi obiskali sečoveljske soline je zaradi nedokončanih prenoviteljskih del odpadel, zato smo izbrali nadomestno destinacijo Piran, z ogledom akvarija. Piran je tudi eno izmed številnih slovenskih mest, ki nikoli ne razočara. Lep sončen dan je kot nalašč vabil, da posedimo v njegovem središču, se sprehodimo skozi njegove ozke uličice ali se povzpnem do cerkvice Sv. Jurija, ki stoji na grebenu nad Tartinijevem trgu.

Na poti domov smo se zadovoljni z lepo doživetim dnevom že spraševali kam naslednjič.

Napisala: Mirjam Ličen

Fotografije: Aldo Šuligoj

Istra_20230401_55
Skip to content