Uradne ure med študijskim letom:

Sreda, 10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@unitring.si
uni3ng@gmail.com

Spremenili smo naš e-naslov. Nov naslov je unitring@unitring.si
Smo člani - SUTŽO
urnik - Copy

Uradne ure:

PON,TOR,SRE,ČET
10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@amis.net
uni3ng@gmail.com

Spremenili smo naš e-naslov. Nov naslov je unitring@unitring.si

Pohod Nabrežina

V petek 10.maja se nas je 28 pohodnikov UNITRI podalo na pohod od Nabrežine do Križa.

Pohod  smo začeli s pogledom na nabrežinski kamnolom, kjer že 2000 let lomijo kraški kamen iz katerega je zgrajen znameniti Solkanski most pa še veliko palač od Ogleja in Trsta do Benetk , Dunaja in Budimpešte.

Jožica se je odločila za gozdno pot z odcepi do razglednih točk nad morjem, saj je ocenila, da je steza po samem kraškem robu za nas morda prezahtevna. Le v mislih pa smo prehodili tudi ribiško pot do morske obale, ki nas je s svojimi 750 stopnicami v eno smer opomnila na napore slovenskih ribičev, ki so jo morali za svoje preživetje tudi večkrat dnevno prehoditi.

Je pa razgled z roba res veličasten in napolni dušo! Tržaški zaliv imaš kot na dlani, od Gradeža do Debelega  rtiča in naprej proti Hrvaški.

Po Žajbljevi poti smo nadaljevali do Križa, majhne strnjene vasice na kraškem robu. Tam smo se ustavili v Ribiškem  muzeju, ki poleg zgodovine slovenskega ribarjenja odpira nebeški pogled na Tržaški zaliv. S tega konca izvirajo znamenite »čupe«, ozki čolni deblaki, s katerimi so slovenski ribiči ribarili še do konca druge vojne. Zaradi strme obale ni bilo mesta za miren pristan, zato so v pečino izdolbli ozke tunele in vanje zavlekli svoje čupe. Rib je bilo včasih v zalivu veliko, največja trofeja pa so bili tuni. Pri lovu na tune je sodelovala cela vaška skupnost, rekorden dnevni ulov je znašal kar 800 teh rib.

Na izhodišče smo se, po malici iz nahrbtnika in kavici  v vaškem lokalu, vrnili po udobni gozdni stezi. Pohod je trajal več od obljubljenih 2,5 ur, a smo na koncu zadovoljni ugotovili, da smo  okoli 13 kilometrov poti prehodili vsi brez težav.

Napisal Julij Savelli, fotografije Aldo Šuligoj

Skip to content