Četrtek, November 14, 2019
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Predavanja in humanitarne akcije

Predavanje Prebujanje človeštva

V Zlatem kotičku v Mercator centra Kromberk je bilo dne 15. marca predavanje o tem, kaj je gonilna sila duhovnih in družbenih sprememb, ki že in bodo še v vse večji meri vplivale na naša življenja. Predstavljeni so bili vzroki za optimizem in upanje v svetlo prihodnost. Izvedeli smo, kdo so Maitreja in Mojstri modrosti in zakaj je svet preplavljen s čudežnimi pojavi. V teh kriznih časih se ljudje sprašujemo, ali svet, tak kot je danes, sploh služi potrebam človeka. Je življenje lahko preprostejše in bolj izpolnjujoče? Kaj prinaša nova doba? Kako do miru, pravičnejše družbe, čistega okolja in dostojnega preživetja za vse ljudi? Predavanje je skušalo odgovoriti na ta vprašanja, pa tudi na tista, ki so jih zastavile udeleženke.

Prebujanje človeštva copy

 

Besedilo povzeto po Brošuri Unitri, Foto Urška Testen

_________________________________________________________________________________________

 

Restavratorsko - konservatorski dogodek v vili Bartolomei

V vili Bartolomei v Solkanu je 31.maja  potekal dogodek,kjer so konservatorji-restavratorji Goriškega muzeja skupaj z slušatelji restavratorskega krožka Unitri Nova Gorica predstavili večletno sodelovanje in prizadevanje za ohranjanje kulturne dediščine. V evropskem letu kulturne dediščine 2018 je bila prireditev namenjena eni izmed tem-z dediščino povezanimi spretnostmi in poklici (knjigovez, lončar, rezbar, štukater, pozlatar, mizar ...).

 Restavratorji 1

 Člani restavratorskega krožka so predstavili tehnike izdelave, zaščite in dekoracije predmetov:izdelava dekoracije »pastiglia«, zlatenje, tehnike ročne izdelave glinenih posod, zaščita lesa z voskom in poliranje, knjižne vezave, izdelava namenskih zaščitnih škatel. Pokazali so, da novo pridobljena znanja, skupaj z življenskimi izkušnjami pomagajo bolje razumeti dediščino, vzroke njenega propadanja in nam jo pomagajo ohranjati in v njej uživati.

restavratorji 2

Prireditve so se udeležili restavratorji-kozervatorji Goriškega muzeja, slušatelji restavratorskega krožka, predstavniki Unitri-ja in ostali ljubitelji kulturne dediščine.

Sledil je voden ogled razstave Centra za restavriranje pri Arhivu slovenijez nazivom Pisna dediščina:kako jo ohranjamo in restavriramo.

Darinka Kavčič, foto: Jana Prislan Šubic 

   

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki