Ponedeljek, November 28, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Obiskali smo Vrtovin in cerkvico svetega Pavla

V petek, 18. februarja, smo se zbrali pred podružnično šolo v Vrtovinu in pod vodstvom vaščana Simona krenili na 509 m visoko, razgledno vzpetino Školj svetega Pavla. Med potjo smo izvedeli marsikaj zanimivega o zgodovini in življenju prebivalcev tukajšnjih zaselkov. Domačini so ponosni na svoj kraj in se z veseljem pridružijo raznim delovnim akcijam, katerih cilj je ureditev kraja. S podpornimi zidovi so ustvarili terase z njivami, vrtovi in sadovnjaki. Vrtovin je danes živahna vas, ki sprejema izzive sodobnega življenja in jih povezuje s tradicijo.

Na južnem pobočju vzpetine ali školja, kakor ga imenujejo domačini, smo se ustavili pri ostalinah vodnega stolpa, ki je del rimske zgodovine. Zanimivo je tudi obnovljeno kamnito pašno korito za živino, ki se nahaja tik pod vrhom vzpetine. Razgled, ki se nam je nudil na vrhu, je odtehtal ves napor pri vzponu. Cerkvica in okolica sta zgledno urejena in vzdrževana.

Cerkev Korito

Po povratku v vas smo se ustavili v vaški cerkvi Device Marije, ki na oltarju hrani znamenito leseno gotsko plastiko Marije z otrokom iz 15. stoletja.

Gostoljubni domačini so nam pred slovesom postregli z domačo kapljico in suhomesnatimi dobrotami, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Besediio in fotografiji Mirjam Ličen


 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki