Torek, November 29, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Podali smo se »Po poteh gradov celjskih grofov«

Pester, zanimiv in vsebinsko izčrpen je bil dvodnevni izlet v mesecu septembru.

Program je z našim sodelovanjem tudi tokrat pripravila družba Nomago.

V jutranjih urah smo se iz Nove Gorice z avtobusom podali na Štajersko. Prvi ogled smo imeli v Šempetru v Savinjski dolini. V lapidariju, muzeju na prostem, se nahajajo čudovite grobnice iz rimskih časov. Vsaka grobnica pripoveduje svojo, 2000 let staro zgodbo, opisuje antično mitologijo in govori o življenju Rimljanov.

Pot nas je nadalje vodila v Celje, knežje mesto z bogatim arheološkim zakladom in sodobnim mestnim utripom. Sprehodili smo se po slikovitih ulicah starega dela mesta, mimo zanimivih kulturnozgodovinskih stavb, slišali zgodbe o celjskih grofih, pa tudi drugih pomembnih prebivalcih mesta.

Nekropola Celje

V tihi dolini sv. Janeza Krstnika, v kraju Slemene, nas je pričakala Žička kartuzija, najstarejša kartuzija v Srednji Evropi. Poleg ohranjenih stavb je obnovljeno tudi mogočno obzidje s stolpi, medtem ko je mogočna velika redovna cerkev trenutno v obnovi. Kartuzijani so širili vero med ljudmi s pisano besedo in so medse sprejemali le ljudi s temeljitim znanjem jezika in pisarskimi veščinami. Na ogled je nekaj rokopisov z značilnimi »žičkimi« inicialkami.

Žička kartuzija Žićke inicialke

Zadnji ogled tega dne je bil namenjen markantnemu dvorcu Strmol v Rogatcu. Baročna zgradba s štukaturami, freskami in privlačno poslikavo ga uvršča med pomembne fevdalne objekte. Lepo obnovljen dvorec služi kot protokolarni objekt s poročno sobo , slavnostno večnamensko dvorano, galerijskimi prostori in kapelo. V njem si je mogoče ogledati več muzejskih zbirk in razstav, rezervirati druženje ob tradicionalni hrani pripravljeni v črni kuhinji in se udeležiti raznih delavnic, med katerimi izstopa steklarska.

Dvorec Strmol Strmol-črna kuhinja

Tudi drugi dan je je minil v spoznavanju novih kulturnozgodovinskih zanimivosti.

Najprej smo obiskali Šmarje pri Jelšah, relativno majhen kraj z veliko kulturne dediščine. Posebnost kraja sta Muzej baroka in Kalvarija. Muzej se navezuje na baročno Kalvarijo, ki se vije iz naselja do cerkve sv. Roka na bližnjem hribu. Muzej ponuja stalno razstavo 43 mojstrsko restavriranih, več kot 260 let starih lesenih skulptur, ki so jih, zaradi zaščite pred propadanjem, preselili iz kalvarijskih kapel.

Muzej baroka Kalvarija

Sledil je obisk gradu Podsreda »najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem« Grad Podsreda, katerega začetki segajo v 12.stoletje, je v celoti obnovljen in danes služi številnim kulturnim, družabnim in turističnim dejavnostim. Tu ima stalno razstavo svojih del tudi znani slovenski slikar France Slana.

Preden smo se po ozki in vijugasti cesti povzpeli na grad, smo si v istoimenskem naselju pod njim ogledali trg, na katerem še vedno stoji dobro ohranjen srednjeveški sramotilni steber ali pranger.

Pranger Grad Podsreda

Naprej nas je pot vodila na Dolenjsko, v kartuzijanski samostan Pleterje, edino še delujočo kartuzijo v Sloveniji. Ustanovil jo je celjski grof Herman II leta 1402. Vstop v kartuzijo obiskovalcem ni dovoljen. V nekdanji samostanski gotski cerkvi smo si zato lahko ogledali le filmsko projekcijo življenja kartuzijanov. Patri živijo odmaknjeno od sveta v molitvi in premišljevanju, večinoma zaprti v celici. Bratje laiki, ki so nam bolj poznani pa se ukvarjajo z zeliščarstvom, sadjarstvom, vinogradništvom, čebelarstvom in žganjekuho. Posebej je kartuzija znana po pleterski hruški ter pleterski grenčici iz 49 vrst zelišč. Ni potrebno posebej omenjati, da smo z veseljem segali po prodajnih izdelkih.

Pleterska kartuzija

Veliko smo se družili, veliko videli in slišali. Marsikdo je v teh krajih že bil, vendar se vedno vidi kaj novega, lahko pa tudi samo obujamo spomine.

Z željo, da se čim prej srečamo na naslednjem izletu, smo se ob prihodu v Novo Gorico prijetno utrujeni razšli.

Napisala: Mirjam Ličen, Julij Savelli                                                Foto: Jola Matič


 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki