Torek, Julij 07, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Popoldan v Palmanovi in Aiellu z Unitri

V petek, 24. 1. 2020 nas je UNITRI popeljala na ekskurzijo z avtobusom v Palmanovo in Aiello. Program je pripravila članica UO Unitri Mirjam Ličen z velikim posluhom za posebnosti naselij, ki so le streljaj od meje pa vendar še z veliko neznanega in vrednega ogleda.

Na poti nas je spremljal vodič Tomaž. Predstavil nam je zgodovino nastanka Palmanove in njeno arhitekturno posebnost, naselitveno mešanico različnih narodov, vojaško ogroženost in vztrajno nenaklonjenost do Habsburške monarhije. Zasnovo mesto sta oblikovala dva arhitekta. Ob ogledu prostrane Furlanske nižine, naj bi se arhitektu Scamozziju utrnila misel, da bi lahko mesto zasnoval kot pajkovo mrežo, kot jo je videl na oknu svojega domovanja. Naselje naj bi dobilo ime po majhnem zaselku na tem kraju Palmida ali morda po Napoleonovem poimenovanju Palma Nueva.

   Palmanova 20200124 5    Palmanova 20200124 11

V mesto smo vstopili skozi mogočna kamnita vrata. Imenujejo jih Oglejska (Porta Aquileia) ali tudi Morska vrata, ker so nameščena v smeri poti proti morju. So pod UNESCOVO zaščito in zelo dobro ohranjena, le današnjemu prometu niso najbolj ustrezna. Cestišče je ozko, prostora za pešce malo, vendar so monumentalna in nam že ponujajo razlago, zakaj so Palmanovo imenovali tudi Mesto Utrdba (Città Fortezza). V mesto je vodilo le še dvoje vrat: Porta Cividale in Porta Udine.

Ob prihodu na glavni trg (Piazza Grande), se nam je odprla veličastna podoba mesta. Trg je zasnovan kot prostorno središče, kjer se je nekoč lahko zbrala velika vojska iz mestnih vojašnic, danes pa je prostor za različne prireditve z osrednjim stebrom za dvig zastave in z razstavljenimi starimi napravami za nasipanje zemlje na okope. Iz trga tečejo poti v obliki zvezde do obzidja, ki obkroža mesto. V mestu smo si nato ogledali Katedralo sv. Odrešenika. Pročelje je iz nabrežinskega kamna, bogato okrašeno in z znamenji vpliva beneške arhitekture. Cerkev je enoladijska, z lesenim kasetnim stropom iz vojvodinskega lesa, bogatimi oltarji, sarkofagom sv. Justine, zavetnice mesta in mnogimi votivnimi darili bogatih družin Furlanije Julijske krajine.

   Palmanova 20200124 30    Palmanova 20200124 28

Mestno obzidje je največja posebnost Palmanove. Obzidje je oblikovano v obliki kroga, ki ima devet izpostavljenih točk, kot vojaška opazovalna mesta. Vodič nam je pojasnil, da je obzidje dejansko nasip iz nasute zemlje in nato s kamnitimi bloki ali z opeko dodatno utrjen. V več stoletjih se je obseg obzidja spreminjal. Naselje je rastlo, zato so oblikovali drugi in nato še tretji krog obzidja, ki je nastal v Napoleonovih časih v zač. 19. stol. Po glavni ulici predela Borgo Cividale smo se povzpeli na vrh obzidja. Vodič nam je razkazal panoramo mesta, lepo ohranjeno obzidje, pešpot po njem, ohranjene vojaške objekte, skladišča, opazovalne točke in vidno arhitekturno zapoved, da ne sme nobena stavba, tudi zvonik katedrale ne, izstopati z višino, da ne bi sovražniku nakazovala ranljivo točko mesta.

   Palmanova 20200124 41    Palmanova 20200124 42

Po kavici in klepetu smo nadaljevali pot do vasi Aiello. To je vas, ki je znana po tem, da ima skoraj vsaka hiša na fasadi narisano sončno uro in pripisane ljudske reke. To je bila umetnost nekdaj, ohranila pa se je do danes. Enako zanimiv je bil tudi ogled sončnih ur in etnološkega muzeja v gospodarskih poslopjih nekdanje mogočne posesti družine Totenbach. Muzej prikazuje orodja, pohištvo, posodje različni vrst obrti v času zadnjih štirih stoletij. Kustos muzeja nam je ponosno predstavil najstarejši eksponat. To je  leseno ralo z železno konico iz 15. stol.. Za etnološko zbirko so ljudje iz celotne krajine prispevali stare predmete, vse z namenom, da ne bi nekdanje veščine ali način življenja izginili v pozabo.

   Sončne ure    Muzej

Ekskurzija je bila vsem dopadljiva in zato tudi pohvala vsem, ki so omogočili njeno izpeljavo. Oba ogleda sta nas obogatila in obenem vzpodbudila željo po raziskovanju posebnosti krajev v naši neposredni okolici.

Napisala Neda Perko, foto Aldo Šuligoj in splet


 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki