Sobota, Avgust 08, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Martinovanje na Krasu 22. novembra

kozarec

Sv. Martin oblake preganja, nestanovitno zimo napravlja.

             Če Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.

stolp

Lokev na Krasu je največja kraška vas, prava zakladnica zgodovine in ljudskega izročila. Zaradi strateške lege je bila v preteklosti zelo pomembna in deležna burne zgodovine. Premore mnogo znamenitosti, kulturno prosvetnih dogodkov in bogato ljudsko izročilo še iz predkrščanskih časov.

Ogledali si bomo zgodovinsko jedro Lokve: spomenik Dan prej in NOB, spomenik Virgilu Ščeku, gotsko kapelo Marije pomočnice iz leta 1426, templjarsko hišo z letnico 1698 in cerkev Sv. Mihaela s poslikavami Toneta Kralja, za katere je sam izjavil, da je delo v Lokvi višek njegovih slikarij po primorskih cerkvah. Sledil bo ogled Fabianijeve muzejske trgovine, nato ogled obrambnega stolpa Tabor, ki so ga zgradili Benečani za obrambo proti Turkom leta 1485. Kasneje je služil kot vaška žitnica, danes pa je v njem vojaški muzej. Gre za največjo zasebno zbirko v Sloveniji, ki je bila nagrajena s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji, plaketami, vpisana pa je bila celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Zbirka je zares neprecenljiva, saj obsega ogromno različnih vojaških eksponatov, ki prikazujejo vojne razmere in dogodke na naših tleh.

               cerkev    kupola

 

Martinov izlet bomo zaključili z martinovanjem v kleti Vinakras Sežana, kjer od leta 1947 dalje pridelujejo vina vrhunske kakovosti. Pričakujejo nas ob 17. uri.

Z vodnikom si bomo ogledali notranjost vinske kleti, si  »privezali dušo« s pokušino vin ter se okrepčali z narezkom kraških dobrot.

Odhod iz Nove Gorice je ob 12.00 uri, izpred zavarovalnice Triglav.

Cena vključuje organizacijo izleta, avtobusni prevoz, vodenje v Lokvi, ogled Fabianijeve trgovine  in voden ogled z degustacijo v VINAKRAS v Sežani. Za člane je 22 €, ker plača društvo razliko do polne cene.

Cena za nečlane je 28 €.

klet

 

Za ogled Vojaškega muzeja velja za vse doplačilo 4 €, če je prijavljenih več kot 20 udeležencev. Za ogled cerkve je prostovoljni prispevek.

Prijave za Martinov izlet sprejemamo na sedežu Unitri v času uradnih ur,  do 19. novembra oz. zasedbe mest na avtobusu. Ob prijavi je potrebno navesti, ali se udeležite ogleda Vojaškega muzeja.

Vabljeni !

________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki