Ponedeljek, November 28, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Izleti, ekskurzije, pohodi

Večdnevni izlet Izrael in Jordanija

16.03. - 23.03.2023

Puščava

Program potovanja:
 
1. dan: Nova Gorica – Amman
Zbor potnikov in avtobusni postaji Nova Gorica in transfer na letališče. Prijava na polet v Amman (čez enega večjih letališč). Po pristanku v večernih urah namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
 
2. dan: Amman – gora Nebo – Madaba – Wadi Rum – Petra
Zajtrk. Podali se bomo na goro Nebo, kraj od koder je Mojzes uzrl obljubljeno deželo in kjer naj bi bil pokopan. Ogled ostankov antične bizantinske cerkve z mozaiki.
Nato nas bo pot vodila v Madabo, ki se nahaja na več kot pet tisoč let stari »kraljevi cesti«. Ogledali si bomo antičen mozaik, ki prikazuje današnji Izrael in Jordanijo,
Nadaljevanje vožnje v Wadi Rum, eni izmed naj prepoznavnejših jordanskih turističnih točk. S terenskimi vozili se bomo podali na ogled slikovite narave, kjer se puščavske sipine srečajo s hribovitim svetom in obiskovalca navduši s svojo raznolikostjo in barvami. Vožnja proti Petri, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
 
3. dan: Petra – Aqaba
Zajtrk. Dan bomo namenili ogledu arheološkega kompleksa antičnega nabatejskega mesta Petra, več kot dva tisoč let stare in ene najpomembnejših turističnih znamenitosti Jordanije. Skozi ozko sotesko, katere stene rdečega peščenjaka dosegajo tudi do 80m, bomo prispeli do kraja, ki je bil stoletja nedostopen zahodnemu svetu. Ogled antičnega mesta in nato vožnja v obmorsko Aqabo. Prosti čas lahko izkoristite za krajše kopanje v Rdečem morju ali umirjen oddih. Večerja in nočitve v hotelu.
 
4. dan: Aqaba – Masada – Mrtvo Morje – Bethlehem
Po zgodnjem zajtrku vožnja v Izrael in obisk Masade. Z žičnico se bomo podali na ogled utrdbe, ki se nahaja na strmem osamelcu in simbolizira izgon judov vse do ustanovitve države Izrael. Arheološko najdišče sodi pod zaščito Unesca in priča o judovskem uporu proti rimskemu imperiju. Z vzpenjačo se bomo podali nazaj v dolino in se napotili do Mrtvega morja, ki se nahaja 420 metrov pod morsko gladino. Zaradi visoke vsebnosti soli in blagodejnih učinkov je postalo turistična atrakcija, vendar so že stari Nabaejci tu nabirali naraven asfalt, ki so ga Egipčani potrebovali za mumifikacijo. Tudi mi bomo izkusili lebdenje v vodi nasičeni s soljo. Vožnja v Bethlehem, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
 
5. dan: Bethlehem in Jeruzalem (Oljčna gora in gora Sion)
Zajtrk in nato ogled bazilike Jezusovega rojstva zgrajene leta 329 na kraju, kjer se je po izročilu rodil Jezus Kristus. Je ena najstarejših krščanskih cerkva in na Unesco-vem seznamu kulturne dediščine. Ogled pozlačenih bizantinskih mozaikov v notranjosti ter spust v jamo, kjer je kraj čaščenja Kristusovega rojstnega mesta.
Sledi postanek na Oljski gori, ki se dviga nasproti jeruzalemskega Starega mesta. To je kraj krščanskih svetišč, židovskih pokopališč in arabskih naselbin, potniku pa ta kraj ponuja tudi zelo lep panoramski pogled na mesto. Nato se bomo podali do najvišje točke v starodavnem Jeruzalemu, gore Sion. Ogledali si bomo grob kralja Davida in prizorišče, kjer je Jezus obhajal zadnjo večerjo. Povratek v hotel, večerja in nočitev.
 
6. dan: Jeruzalem in Yad Vashem
Po zajtrku bomo dan namenili ogledu mesta treh velikih monoteističnih religij – judaizma, krščanstva in islama. Znotraj mestnega obzidja se bomo sprehodili po arabski četrti, po znameniti Via Dolorosi do bazilike Božjega groba s kamnom maziljenja in Kristusovim »grobom«. Ustavili se bomo ob zidu objokovanja, kraju nekdanjega Salomonovega templja. Sprehodili se bomo še do starorimske ulice Cardo v judovski četrti, kjer bomo lahko podoživeli rimski vsakdanjik.
Po ogledu vožnja v novi del mesta z muzejskim okrožjem, očarljivimi soseskam, izraelskim parlamentom Knesset in obisk zanimivega spominskega muzeja holokavsta Yad Vashem. Sprehodili se bomo po rekonstruiranem getu, postanek ob večnem ognju in dvorani imen, ob posameznih artefaktih pa bomo lahko odkrivali tudi pretresljive zgodbe posameznikov. Povratek v hotel, večerja in nočitev
 
7. dan: Bethlehem – Tel Aviv in Jaffa – Jerash – Amman 
Po zgodnjem zajtrku se bomo napotili do Tel Aviva. Obisk starega dela mesta imenovanega Jaffa, pomembnega pristanišča že v drugem tisočletju p.n. štetjem, kasneje kraj znan po pomarančah, danes pa kraj legend in skoka v preteklost. Sledi panoramski ogled sodobnega Tel Aviva s predelom imenovanim "Belo mesto" ki je bilo leta 2003 uvrščeno na Unescov seznam zaradi svoje odlične arhitekture v slogu Bauhaus. Vožnja proti Jordanji. Po prečkanju meje ogled antičnega dekapolisa Jerash, enega najbolj ohranjenih antičnih rimskih mest. Večerja in nočitev v hotelu v Ammanu.
 
8. dan: Amman – Nova Gorica
Zajtrk. Panoramski ogled Ammana in ključnih turističnih znamenitosti. Obiskali bomo citadelo, katere nastanek sega v bronasto dobo in rimski amfiteater, impresivno mošejo kralja Abdulaha z modro kupolo (zunanji ogled).
Po ogledih transfer na letališče in prijava na polet proti Evropi. Po pristanku vožnja v Novo Gorico.
 
Cena za člane UNITRI Nova Gorica:
1374 EUR pri 45 potnikov
1382 EUR za skupino 41-44 potnikov
1398 EUR za skupino 36-40 potnikov
1452 EUR za skupino 31-35 potnikov
 
Cena za nečlane:
1409 EUR pri 45 potnikov
1417 EUR za skupino 41-44 potnikov
1433 EUR za skupino 36-40 potnikov
1487 EUR za skupino 31-35 potnikov
 
Plačilni pogoji: ara/akontacija ob prijavi 350 EUR, plačilo preostanka možno na obroke do odhoda
Popusti za zgodnjo prijavo: 29.11.2022
- Popust na aranžma 30 EUR/osebo
- Brez stroška prijave v višini 20 EUR na prijavo (račun)
 
Splošni pogoji so sestani del ponudbe in so vidni na spodnji povezavi: www.nomago.si/splosni-pogoji
 
Prijave: Nomago d.o.o., Kidričeva 20, 5000 Nova Gorica od 9:00 -16:30 ure, tel 05-330 31 24
 
CENA VKLJUČUJE
Povratni avtobusni transfer na letališče, polet v ekonomskem razredu (1 ročna prtljaga +1 kovček za oddajo 20 kg) vključno z letališkimi pristojbinami, namestitev v hotelih kakovostne 3* in 4* zvezdice v dvoposteljnih sobah na osnovi polpenziona, vstopnine po programu, vzpenjača na Masado, Wadi Ruim safari s terenskimi vozili, prevoz s konjsko vprego v Petri, urejanje jordanske vize, vse ostale vstopnine po programu prevoze po programu, , lokalne vodnike, zunanje oglede po programu, slovenskega vodnika, stroške, DDV. 
 
CENA NE VKLJUČUJE
Kosil in storitev ki niso izrecno navedene pod cena vključuje, zavarovanja za rizik odpovedi v primeru bolezni in Covid (74 EUR, 98 EUR za nad vrednostjo programa 1500 eur), dodatno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini, izhodna taksa iz Izraela cca 33 USD in iz Jordanije 15 USD plačljiva na licu mesta, vhodna taksa v Jordanijo 58 USD, napitnine. Prijavnina 20 EUR na prijavo (ne glede na št. oseb). Doplačilo za skupino manjšo od 21-25 potnikov 50 EUR.
 
DOKUMENTI
Veljaven potni list + zdravstveno zavarovanje ki krije bolnišnično zdravljenje v primeru hospitalizacije s Covid-om.
PCT pogoj: trenutno ni nikakršnih zahtev(pogojev), testov ali vstopnih obrazcev.
 
Logo Go2025

 

 

 

 

 

Pohod na Planinsko goro

Pohod je odpovedan!

Nov termin bomo objavili kasneje.

Logo Go2025

 


 

V soboto, 19. novembra 2022

ob 8.00 uri startamo iz Nove Gorice – izpred zavarovalnice Triglav. Po avtocesti se peljemo do izvoza Unec. Iz izvoza iz avtoceste zavijemo desno proti Planini. Parkiramo pri cerkvi sv.Marjete.

Grmada je 873m visok vrh, ki se dviguje zahodno od Planinskega polja. Vrh je sicer poraščen, a se nam z razgledne točke, ki se nahaja le malo pod vrhom odpre čudovit pogled na Planinsko polje, Logaško planoto, Krim, Slivnico, del Cerkniškega jezera in gozdnatim Javornikom.

Planinsko polje

V Planini hiše ob cesti pripovedujejo, da je bil to včasih bogat kraj. Po prvi svetovni vojni je planino meja med Jugoslavijo in Italijo razdelila na pol. Močno se je razmahnilo tihotapstvo.

Pot bomo začeli po oznakah za Jakobovo pot, mimo porušene cerkve s.Duha do romarske Marijine cerkve na Planinski gori. Do tu je dobra ura hoje. Če bo vreme dopustilo, bomo pot podaljšali in zaokrožili po planoti in delno nekdanji rapalski meji.

Skupno bo tako cca 4.30 ure hoje. S postanki lahko računamo, da bomo na poti 6-7 ur.

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, malica, priporočljive so pohodne palice, zaščita pred klopi, za dež, veter in seveda nekaj kondicije in dobra volja!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                    Slavica Babič, Oton Zagorc

Logo Go2025


 

 

Pohod ob polni luni

Torek, 8. november 2022

Polna luna Cerkev

Pohod v soju polne lune je posebno doživetje, ki bi ga rada delila z vami.

Vzpenjali bi se še ob dnevu, vračali v soju lune ( po trenutni vremenski napovedi bo svetila).

Začetek pohoda: ob 15.45 na parkirišču (obračališče mestnega avtobusa v Solkanu – pred mostom).

Prihod k cerkvi Sv. Valentina: predvidoma okoli 17.15

Prihod v Solkan: okoli 19.00

Potrebna oprema:

pohodni čevlji s profiliranim podplatom, pohodne palice (tisti, ki jih uporabljate)

čelna svetilka (lahko tudi ročna, če hodite brez pohodnih palic)

primerna oblačila (tanko in toplejše oblačilo, vetrovka)

pijača, prigrizki v nahrbtniku.

Verjamem, da se bomo imeli lepo.

Prosim, da na e-pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. potrdite udeležbo.

Ksenija Vogrinc

Logo Go2025


 

   

Pohod v Furlanijo

V petek, 11. novembra 2022

gremo na pohod

BOSCO ROMAGNO - ROCCA BERNARDA

Dobimo se ob 9.30 pred zavarovalnico Triglav v Novi Gorici. Peljemo se skozi Štandrež in Krmin proti Čedadu.V kraju Spessa na koncu naselja v križišču zavijemo desno za Bosco Romagno. Parkiramo ob vhodu v gozd. Hodili bomo skozi gozd in med vinogradi. Pot ni zahtevna. Hoje je za približno 3 ure.

Potrebujete lažjo pohodniško obutev, pohodne palice ter hrano in pijačo iz nahrbtnika.

Rocca Bernarda Rocca Bernarda1

Rocca Bernarda2

BOSCO ROMAGNO je urejen naravni rekreacijski park s površino 53 hektarjev gozda in travnikov in se razteza na ozemlju občin Čedad, Corno di Rosazzo in Prepotto. Ime gozda izvira še iz časa Langobardov, ko je bilo to območje znano kot Bosco Arimanni. Arimanni so bili Langobardski bojevniki ki so varovali posebne strateške točke.

ROCCA BERNARDA je grad iz leta 1567. Nahaja se na griču med Krminom in Čedadom od koder je čudovit razgled s prostrano panoramo. Avenija v grad nas pelje skozi nasad stoletnih oljk in ob zaščiteni več kot 400 let stari cipresi. Na okoliških gričih so skrbno urejeni vinogradi. V gradu, ki je sedaj skupaj z vsem posestvom v lasti Suverenega vojaškega reda Malte, je najstarejša vinerija v Furlaniji. Desertno vino Picolit ki ga pridelujejo na posestvu pa je v vrhu svetovno znanih vin.

V preimeru slabega vremena bo pohod preložen.

Prisrčno vabljeni. Prepričana sem, da nam bo lepo.          Jožica Nemec

Logo Go2025


 

 

Pohod na Čičer

V soboto 29. 10. vas vabimo na pohod na Čičer nad Ročinjem. Gre za označeno krožno pot, za katero bomo porabili približno štiri ure hoje. Pot je posebna tudi zaradi 34 tabel z navedbami imen dreves v slovenskem in latinskem jeziku, o katerih nam bo marsikatero zanimivost povedal g. Rudi Brezavšček, naš vodnik in avtor poti ter označb.

Začetek in konec poti je pri cerkvi sv. Andreja v središču vasi, od koder se bomo napotili mimo izvira Zdenc, nato pa se povzpeli po stari poti za Kambreško do Prevala (339 m n.v). Obiskali bomo cerkvico sv. Pavla od koder je lep razgled na vasi Avškega kota. Od tu bomo pot nadaljevali na vrh Čičerja (726 m n.v.). Z vrha je lep razgled na Sočo, Kanal in naprej po dolini, ob jasnem vremenu pa vse do morja.

Vračali se bomo naprej po grebenu in nato zavili navzdol proti Ročinju (199 m n.v.). Malo nad vasjo je lepo razgledišče na Ročinj (prva pisna omemba kraja sega v leto 1083), od koder bomo potrebovali še nekaj minut do izhodišča.

Gozd Ročinj

Zberemo se pri Zavarovalnici Triglav ob 8:30, od koder se z avtomobili odpeljemo do Ročinja, kjer bomo parkirali v bližini pokopališča.

Potrebna je pohodna obutev, priporočljive so pohodne palice, zaščita pred klopi, pijača, morda prigrizek in seveda nekaj kondicije ter dobra volja!

V primeru slabega vremena pohod odpade!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!

Logo Go2025


 


   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki