Ponedeljek, Julij 06, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Izleti, ekskurzije, pohodi

Utrinki s kolesarjenja po dolini rečice Raše

Izhodišče torkovega kolesarjenja je bilo v Braniku, od koder smo zapeljali v dolino reke Branice. Prvi postanek smo imeli v Dolancih, pri spomeniku barona Andreja Čehovina, ki se je tam rodil l. 1810. Po šolanju v Postojni, Gorici in Ljubljani je naredil uspešno vojaško kariero. Cesar Franc Jožef ga je odlikoval z najvišjim odlikovanjem in ga povišal v barona.

Pot nas je nadalje vodila v dolino rečice Raše, skriti in dokaj nepoznan kotiček naše domovine. Kolesarili smo mimo manjših vasic. Nekatere poti pa so precej zarasle in neprehodne. V preteklosti je v dolini delovalo več mlinov, od katerih so danes ostale samo ruševine. Od tu drugo ime za dolino: dolina mlinov. Omeniti velja cerkvico sv. Tomaža v Vrheh, ki je v celoti krita s kamnito streho in zanimiv, pred kratkim obnovljen kamniti most, ki vodi v brezpotje.

Iz doline smo se povzpeli v Kazlje, majhno kraško vasico v sežanski občini. V krajšem postanku smo si moči in dušo napolnili z »energijskim« napitkom iz fig, ki nam ga je pripravil Danilo. Zelo je bil dober.

Pot nas je nadalje vodila po kraški vinski cesti čez Dobravlje, Avber, Ponikve v Štanjel, od tam na izhodiščno točko, v Branik.

Zadovoljni, malo utrujeni od prekolesarjenih kilometrov ter visoke dnevne temperature, smo se vračali proti domu z obljubo, da se ponovno dobimo v septembru. Do takrat pa bomo moči za nadaljnje kolesarjenje nabirali nekateri doma, na morju, hribih ali kje drugje.

Zaključek:

Ko smo se na Upravnem odboru Unitri odločili, da v naše dejavnosti vpeljemo kolesarjenje, si nismo predstavljali, kako bo ta dejavnost potekala. Vemo, da je to dejavnost, ki zahteva precejšnjo odgovornost tako mentorja, kot sodelujočih. V prvi vrsti so potrebni kondicijska pripravljenost, tehnična brezhibnost opreme in upoštevanje vseh varnostnih in cestno prometnih predpisov. Veseli smo, da se je osnovna ideja uresničila in še več, navdušenje je veliko. Iz začetnih nekaj udeležencev, nas je sedaj v skupini povprečno 8 do 10, pa tudi 16 se nas je že zbralo. Druži nas veselje do kolesarjenja in spoznavanje novih in starih kotičkov naše domovine.

  Dolanci - dolina Branice   Dolanci - pri spomeniku barona Čehovina

  Most v brezpotje - dolina Raše   Na cilju

Mirjam Ličen, koordinatorka kolesarske dejavnosti


 

 

Obisk čebelarja

Pred odhodom na počitnice bomo v petek, 3. julija 2020 obiskali

čebelarja Franca Šivica v Šempasu.

Franc Šivic je strokovnjak na področju čebelarstva in strasten čebelar, ki z veseljem predaja svoje znanje tako slovenskim kot tujim čebelarjem. Sicer pa je ljubitelj narave in sploh lepote, ki ga obdaja. Je tudi odličen fotograf, ki je prejel številne nagrade.

 

Na obisku pri njegovem čebelnjaku v Šempasu nam bo predstavil svet čebel, ki so simbol blagostanja, tudi nositeljice nauka – da gre pot do medu preko trdega dela. Je začetnik čebelarskega turizma v Sloveniji, k njemu prihajajo skupine iz cele Evrope. Prav tako je aktiven na področju apiterapije in je med najboljšimi poznavalci zdravilnih učinkov čebel in čebeljih proizvodov. Čebele, za katere se le v slovenščini uporablja izraz, da umrejo in ne poginejo, so za Šivica način življenja. Čebelarji so prav zaradi čebel manj izpostavljeni številnim boleznim in tudi duševno zdravi ljudje. Šivic čebele občuduje zaradi marljivosti, organiziranosti in čistoče. Zanj pa so tudi vzor navezanosti na svoj dom oz. panj, saj ga brezkompromisno branijo pred vsiljivci.

Knjiga Šivic

Odhod ob 8,45 izpred Zavarovalnice Triglav, z osebnimi avtomobili.

 

Ogled bo trajal približno dve uri in je brezplačen. Možen bo nakup medu.

Gospod Šivic je pred kratkim izdal knjigo MOJE ŽIVLJENJE S ČEBELAMI, ki jo boste lahko kupili za 20 €.

 

Prijave sprejemamo na e-mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , do srede, 1. julija.


 

 

Vabilo na tretjo kolesarsko turo

V torek, 23. junija bomo kolesarili po dolini rečice Raše 

Kako lep in nepoznan je ta naš Primorski svet, in čudenju še ni konec. Zato se bomo podali na novo turo in diskretno pokukali v staro, a nepoznano dolino rečice Raše. Dolina se je nekoč upravičeno ponašala z imenom: dolina mlinov.

Žal o nekdanji slavi in blagostanju pričajo le še ruševine nekdanjih mlinov in čudovit star most v vasici Mahniči. Ustavili se bomo pri spomeniku barona Čehovina, nekaj postankov si bomo privoščili tudi v sami dolini Raše ter starem mostu, ki je bil nedavno obnovljen. Pot nas bo nato peljala na Kras, v vas Kazlje, kjer si bomo ogledali zanimivo zunanjost kraške vaške cerkve. Od tam bomo nadaljevali proti Dobravljam, Ponikvam ter Štanjelu in jo z zanimivim spustom v dolino Branice zaključili v Braniku.

dolina baron kolesar

Zbirno mesto: Gradnikova ulica, nasproti Dunajske pekarne, na parkirnem prostoru ob 8.30, odhod ob 8.40

Vrsta prevoza: kombinacija osebni avtomobili, kolesa (za prevoz do 10 koles poskrbi mentor)

Relacija:

Branik – Branica – Čehovini – dolina Raše – Mahniči – vzpon v Kazlje – Dobravlje – Ponikve – Štanjel – Branik

 

Vozna podlaga: asfalt + makadam, dolžina poti cca 30-40 km

Okvirni prihod v Novo Gorico; od 14.00 - 15.00

Pazite na popolno kolesarsko opremo, urejenost in tehnično brezhibnost koles! Varnostna oprema je obvezna! Vsak udeleženec kolesari na lastno odgovornost.

Zaradi organizacije prevoza oseb in koles je predhodna prijava OBVEZNA!Prijave zbira Mirjam Ličen, gsm: 041 822 943.

Prisrčno vabljeni.

                                                                                              Ervin Sorč


 

   

Utrinki s kolesarjenja ob reki Vipavi

Naše »unitrijeve« kolesarske ture niso niti preveč težke, ne predolge in tudi ne prehitre. Namenjene so predvsem druženju, zato je vzdušje med kolesarji prijateljsko in nudi dovolj časa za klepet med samim kolesarjenjem ali ob počitku. Tudi petkovo kolesarjenje je bilo prijetno in sproščeno.

 Batuje  Mlin ob Vipavi

Iz Nove Gorice smo se z avtomobili in kolesi na prikolici zapeljali do Batuj, kjer je ob železnici in reki Vipavi nekoč stala Tovarna poljedelskega orodja Batuje. Na nekdanjem dvorišču je danes več novih družb, ki nadaljujejo tradicijo kovinske industrije. Od tu smo po široki makadamski poti kolesarili večino časa tik ob reki Vipavi. Obilje vodnih virov je v Vipavski dolini omogočilo zgoden razvoj proizvodnih obratov, vodnih žag in številnih mlinov. Mlinov v tem delu reke Vipave danes ni več, pripadajoči jezovi pa še vedno urejajo tok Vipave in tvorijo tolmune, primerne za potapljanje. Med vožnjo so se nam odpirali zanimivi razgledi na okoliške vasi in hribe. Med krajšim počitkom smo opazili »zastavo«, kakor domačini pravijo skupini oblakov, ki je v značilni obliki lebdela nad Angelsko goro nad Ajdovščino. »Zastava« po navadi napoveduje izboljšanje vremena in veter.

Zastava nad Angelsko goro

   Bajer  Ob bajerju

Tokrat je kolesarjenje vsebovalo tudi »elemente biatlona«, saj smo morali prečiti dva manjša potoka in sicer tako, da smo z nezmanjšano hitrostjo in dvignjenimi nogami zapeljali čez potok. Drugi del biatlonske dogodivščine pa je bil dvig kolesa čez manjšo brežino in hiter prenos čez železniško postajo.

Napoleonov most  v Dolenjah Na cilju Slap

Omeniti velja še Napoleonov most v Dolenjah pri Ajdovščini, ki naj bi ga zgradili Francozi okoli leta 1810, kjer smo se za kratek čas ustavili, ter most čez potok Močilnik na Slapu, na katerem je kamnita plošča (leto nastanka 1803) v bohoričici in govori o tem, kdo je most zgradil in kdo prispeval denar za gradnjo. Slednji je bil tudi naš končni cilj. Po kratkem postanku smo obrnili kolesa in odkolesarili proti izhodiščni točki. Nazaj grede smo kolesarili hitreje, saj nam je veter v noge dajala misel na kmečke specialitete, ki so nas čakale na osmici v Zaloščah, kjer smo zaključili druženje in se poslovili. Posebno pohvalo si zasluži naša Darja Kolavčič, ki je prikolesarila do Batuj od doma v Mirnu in se vrnila po isti poti. Bravo, Darja!

V Novi Gorici smo raztovorili kolesa in prijetno utrujeni in z novimi vtisi zapeljali vsak na svoj dom.

                                                                                               Mirjam Ličen


 

 

Vabilo na dopoldanski izlet na Kras

Izkoristili bomo najlepše obdobje v naravi in v torek, 23. junija 2020 obiskali

Zeliščno-etnološko domačijo BELAJEVI

v Kačičah pri Divači.

Odhod ob 9.00, izpred Zavarovalnice Triglav, z osebnimi avtomobili.

Ogled bo trajal približno uro in pol, sledil bo začinjeni prigrizek »marenda«.

 

Na učno doživljajskem zeliščnem vrtu se lahko sprehodite med živopisanimi barvami in zapeljivimi vonjavami okoli 150 vrst zdravilnih rastlin, aromatičnih začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin. Sadna drevesa ter visok kamnit kraški suhi zid okoli vrta nudijo zavetje zeliščem in prenočišče raznovrstnim prebivalcem vrta.

Posedite lahko pod krošnjami dreves ali latnikom vinske trte in si odpočijte ob pogledu na čudežno zakladnico narave. S zapeljivimi vonjavami vas bodo razvajale tudi zbirke različnih vrst bazilik, žajbljev in met. Številni drobni, a skrbno domišljeni detajli bodo še dodatno popestrili ogled. Sprehodili se boste po potki v obliki srca in križa, opazili stopalne kamne v obliki spirale ali kače kot simbolu lekarništva.

Vrt je namenjen tako prepoznavanju rastlin kot tudi spoznavanju njihovih zdravilnih moči z vidika dognanj sodobne znanosti in izkušenj ljudskega zdravilstva.

 Zeliščni vrt

Cena ogleda in prigrizka znaša 14 eur in se plača na kraju dogodka.

Prijave sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , do petka, 19. junija.

Zaradi organizacije ogleda in prigrizka moramo sporočiti natančno število udeležencev.

Več o domačiji si lahko preberete na njihovi spletni strani www.belajevi.si


 

 

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki