Sobota, Januar 25, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Izleti, ekskurzije, pohodi

Vodeni ogled Palmanove - 24. januar 2020

   Palmanova iz zraka   Tloris

Palmanova - mesto v obliki zvezde, za velikim obzidjem, velikim trgom, čudovito katedralo, Unescovo zaščito ter lepim in mirnim vzdušjem.Mesto je arhitekturnamojstrovina pozne renesanse, zgrajeno v 16. stoletju kot močna trdnjava.

Tloris mesta v obliki deveterokrake zvezde je bil vrhunec vojnega inženirstva tistega časa; na presečišču krakov te zvezde so zgradili stolpe, ki so branili drug drugega, celotno mesto pa je obdajal obrambni jarek s troje mogočnimi vrati – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale –, ki so Palmanovo ločila od zunanjega sveta.

    Vrata nekoč Vrata

Vse glavne ulice mesta peljejo ravno do glavnega trga – Piazza Grande in od tam proti trem izhodom iz mesta.  Palmanova je bila leta 1960 proglašena za spomenik narodnega pomena.

     Trg      Sladica

Palmanova je zanimiva tudi s kulinaričnega vidika. Posebno znana je Caffeteria Torinese, ki ima pomembno vlogo v italijanskih kulinaričnih vodnikih. Najpomembnejši med njimi, jo je v zadnjih sedmih letih že dvakrat razglasil za nesporno najboljši kavni bar v državi.

Na izletu nas bo spremljal in vodil izkušen vodič Tomaž. V kolikor bo čas dopuščal si bomo na poti proti domu, v kraju Aiello dei Friuli ogledali muzej ur.

Cena izleta za člane in članice Unitri je 12,00 eur, za nečlane 15,00 eur. Prijave z vplačilom sprejemamo na sedežu društva v času uradnih ur do 17. 1. oz. do zapolnitve mest na avtobusu.

Odhod avtobusa je 24. januarja 2020 ob 13.00, izpred zavarovalnice Triglav.


 

 

Prvi pohod v letu 2020

Napoleonova pot Prosek - Opčine

Zberemo se v nedeljo 19. januarja ob 8.30 uri pri Zavarovalnici Triglav in se zapeljemo v Prosek. Parkiramo ob začetku Napoleonove ceste.

S pohodi v 2020 bomo začeli dokaj lagodno, res se podamo na popraznični sprehod.

Hoje bo cca 3 ure!

S parkirišča v Proseku se bomo najprej povzpeli do cerkve na Vejni (Monte Grisa). Po postanku, ogledu in razgledu, bomo pot nadaljevali proti Opčinam. Vračali se bomo po Napoleoniki.

   Cerkev na Vejni    Napoleonika

Več informacij o cerkvi na Vejni in Napoleoniki:

https://www.noviglas.eu/nekaj-misli-o-svetiscu-na-vejni/

https://si.aleteia.org/2019/05/04/katera-je-nenavadna-trikotna-cerkev-ki-stoji-nad-trzaskim-zalivom/

https://www.mladinska.com/moj_planet/potepanja_po_sloveniji/napoleonska-cesta

https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=26&id=6571

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, malica, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz, in seveda nekaj kondicije in dobra volja!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                                                          

Slavica Babič in Slavko Torkar


 

 

Pohod Gabrovica - Sveto 14.12.2019

Zberemo se ob 8.30 uri pri Zavarovalnici Triglav in se zapeljemo v Gabrovico pri Komnu.

Kar nekaj namigov, pobud, vzpodbud, … sem dobila, … Darko nas je spremljal na veliko pohodih in skrbel, da smo vsi prišli na cilj. V spomin nanj se tokrat podamo v okolje njegovega otroštva. Pohod bomo začeli izpred njegove domače hiše v Gabrovici in se skozi Komen usmerili v Sveto, kjer je obiskoval osnovno šolo. Skozi zaselek Jablanec, Divči in mimo cerkve sv.Marije Obršljanske bomo zaokrožili spet v Gabrovico.

   Gabrovica   Coljava

Več o vaseh:

https://www.stanjel.eu/vasi/2014020513033827/

https://www.stanjel.eu/kulturna_dediscina/sakralna/2015080310391094/

https://www.stanjel.eu/vasi/2014020513052074/

https://www.stanjel.eu/kulturna_dediscina/sakralna/2014021010535716/

https://www.stanjel.eu/vasi/2015081114514307/

Smo pred novim letom, zato bomo pohod sklenili s skupnim kosilom na kmetiji Ostrouška-Pelicon v Coljavi.

Kosilo: Narezek, jota, štruklji  Cena je 12,00€

Prijave za kosilo do 9.12.2019

Hoje bo cca 4 ure!

Potrebna je  pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz, pred klopi in seveda nekaj kondicije in dobra volja!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                                                           Slavica Babič


 

   

Skupni pohod po Novi Gorici

V okviru projekta INTERREG smo navezali stike z društvom Sport per tutti iz sosednje Gorice.

Dogovorili smo se za skupen pohod, ki naj bi pomenil tudi možnost navezave stikov med obema društvoma. Za prvo srečanje smo pripravili pohod po obeh Goricah, vendar naj bi tokrat nekoliko pobliže spoznali Novo Gorico.

 pohod 2    MG 5641

Dobili smo se na Trgu Evrope, kjer nas je pričakala tudi naša vodička po Novi Gorici, gospa Mira Bevc. Začela je z obrazložitvijo mozaika in že takoj smo bili presenečeni, kako malo vemo domačini o svojem mestu.

 pohod2 2    MG 5663 2

Pot smo nadaljevali po Erjavčevi ulici, kjer smo se srečali z našimi pomembnimi osebnostmi, prispeli počasi do Bevkovega spomenika in makete Nove Gorice.

  MG 5709 2    MG 5727 2

Vmes se je pokazalo sonce, tako, da je bilo vzdušje prijetno, tako da se je čas hitro iztekel, zato nismo nadaljevali v poti v sosednjo Gorico.

Ob Bevkovem trgu smo se pozdravili s sosedi in si obljubili, da bomo s skupnimi pohodi nadaljevali v pomladnem času.

Zapisala Ivanka Drnovšček, foto Jola Matič

_____________________________________________________________________________________________________

 

Martinovanje na Krasu 22. novembra

kozarec

Sv. Martin oblake preganja, nestanovitno zimo napravlja.

             Če Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.

stolp

Lokev na Krasu je največja kraška vas, prava zakladnica zgodovine in ljudskega izročila. Zaradi strateške lege je bila v preteklosti zelo pomembna in deležna burne zgodovine. Premore mnogo znamenitosti, kulturno prosvetnih dogodkov in bogato ljudsko izročilo še iz predkrščanskih časov.

Ogledali si bomo zgodovinsko jedro Lokve: spomenik Dan prej in NOB, spomenik Virgilu Ščeku, gotsko kapelo Marije pomočnice iz leta 1426, templjarsko hišo z letnico 1698 in cerkev Sv. Mihaela s poslikavami Toneta Kralja, za katere je sam izjavil, da je delo v Lokvi višek njegovih slikarij po primorskih cerkvah. Sledil bo ogled Fabianijeve muzejske trgovine, nato ogled obrambnega stolpa Tabor, ki so ga zgradili Benečani za obrambo proti Turkom leta 1485. Kasneje je služil kot vaška žitnica, danes pa je v njem vojaški muzej. Gre za največjo zasebno zbirko v Sloveniji, ki je bila nagrajena s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji, plaketami, vpisana pa je bila celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Zbirka je zares neprecenljiva, saj obsega ogromno različnih vojaških eksponatov, ki prikazujejo vojne razmere in dogodke na naših tleh.

               cerkev    kupola

 

Martinov izlet bomo zaključili z martinovanjem v kleti Vinakras Sežana, kjer od leta 1947 dalje pridelujejo vina vrhunske kakovosti. Pričakujejo nas ob 17. uri.

Z vodnikom si bomo ogledali notranjost vinske kleti, si  »privezali dušo« s pokušino vin ter se okrepčali z narezkom kraških dobrot.

Odhod iz Nove Gorice je ob 12.00 uri, izpred zavarovalnice Triglav.

Cena vključuje organizacijo izleta, avtobusni prevoz, vodenje v Lokvi, ogled Fabianijeve trgovine  in voden ogled z degustacijo v VINAKRAS v Sežani. Za člane je 22 €, ker plača društvo razliko do polne cene.

Cena za nečlane je 28 €.

klet

 

Za ogled Vojaškega muzeja velja za vse doplačilo 4 €, če je prijavljenih več kot 20 udeležencev. Za ogled cerkve je prostovoljni prispevek.

Prijave za Martinov izlet sprejemamo na sedežu Unitri v času uradnih ur,  do 19. novembra oz. zasedbe mest na avtobusu. Ob prijavi je potrebno navesti, ali se udeležite ogleda Vojaškega muzeja.

Vabljeni !

________________________________________________________________

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki