Nedelja, Avgust 25, 2019
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Izleti, ekskurzije, pohodi

Izlet Društva UNITRI na Plitvička jezera, v Bihač in Banja Luko

31.maja je poln avtobus članov UNITRI odpotovalo na dvodnevni izlet na Plitvička jezera, v Bihač in Banja Luko. Po več urni vožnji preko Reke smo prispeli v biser Like, ki ga tvori sedemnajst jezer, povezanih s slikovitimi slapovi. Jezera so razdeljena v zgornja in spodnja, največje je jezero Kozjak. Pot preko jezer in slapov je trajala več ur, skupaj smo prehodili kar 8 km poti, se nato z ladjico zapeljali čez jezero Kozjak in se po ogledu zgornjih jezer s turističnim vlakcem vrnili do avtobusa. Po vožnji ob reki Uni in prehodu meje, smo proti večeru prispeli v Bihač. Po zajtrku v hotelu smo si ogledali zanimivosti mesta in se ponovno podali na pot proti Banja Luki, glavnemu mestu Republike Srpske, zgrajeno na obrežjih reke Vrbas. Tudi tu smo si ogledali mestne znamenitosti in se popoldan odpravili proti avtocesti in mimo Zagreba pozno zvečer srečno prispeli v Novo Gorico.

Besedilo Urška Testen, foto Ivan Maffi in Urška Testen

IMG 1211a    IMG 1193a    IMG 1206a    20190601 081728 IMG 1228a    IMG 1233 2a

________________________________________________________________________________________

 

ISTANBUL IN BURSA

  Istambul za Uni3 3    skupinska2a

V mesecu maju smo se člani UNITRI, udeležili izleta v ISTANBUL IN BURSO. Izleta se je udeležilo veliko število članov. Organizirala ga je agencija Nomago. V Turčijo – Istanbul smo poleteli iz letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Mesto, ki se razprostira na sedmih gričih, ima približno 15,7 milijona prebivalcev, mesto, v katerem se stapljajo razna verstva, kultura in predvsem mesto, ki ga preplavlja zanimiva preteklost.

  Istambul za Uni3 11    Istambul za Uni3 12

Istanbul oz. Carigrad, naseljen že leta 3000 pred n. št., nekoč imenovan Bizanc in Konstantinopel, je mesto burne, divje zgodovine, polne vojn, osvajanj in bitk - grške, rimske, bizantinske, otomanske kulture. Je turško velemesto, veliko je spomenikov in sledi preteklih dob, predvsem iz Otomanskega cesarstva (1299-1922) in Atatürkove nove Turčije. Istanbul pa je ostalo največje in najpomembnejše mesto Turčije, ki se razteza na obeh straneh Bosporske ožine med Črnim morjem in Marmarskim morjem na drugi strani. Mesto je polno ljudi različnih narodnosti in ras, polno je minaretov in zvonikov, kupol, parkov in palač, elegantnih stanovanjskih sosesk in siromašnih barakarskih naselij, blišča in revščine.

V popoldanskih urah smo se z avtobusom popeljali do največjega trga Taksim. Trg je bil poln ljudi. Zavili smo na ulice, občudovali pisanost trgovin, restavracij, lokalov. Povsod je vrvelo ljudi, barvitost blaga, dišav, sladkarij, sadja, hrane. Oči so begale od ene stojnice do druge. Utrip vrveža te je potegnil vase. Po končanem sprehodu po ulicah smo se odpravili na plovbo po Bosporju. Ogledovali smo si slikovitost mesta, lepoto otomanske arhitekture in občudovali znameniti Bosporski most, ki povezuje Evropo in Azijo. Po končani prijetni plovbi smo se odpeljali v hotel in tako zaključili pri dan potovanja.

Naslednji dan smo se odpravili na ogled cerkve in mošeje Hagia Sofia. Bazilika iz 6. stoletja je ena najbolj znanih Istanbulskih znamenitosti, ki jo nekateri zaradi svoje zgodovinske pestrosti in mogočne gradnje uvrščajo, kar med najpomembnejše svetovne zgradbe. Zgrajena je bila v času Bizanca. Menijo, da je postala temeljni kamen bizantinske arhitekture. Večkrat je bila zažgana in v različnih obdobjih zgodovine obnovljena. Danes lahko občudujemo njeno veličino, barvitost marmorjev in lepoto mozaikov. Je četrta največja cerkev na svetu.

  Istambul za Uni3 10   Istambul za Uni3 13

Sprehodili smo se po nekdanjem Hipodromu, kjer so včasih Bizantinci uživali v konjskih dirkah, zdaj je to velik trg, ki ga krasita še dva obeliska. Najbolj znan je granitni obelisk, pripeljan iz Egipta.

Ogledali smo si podzemni zbiralnik vode Cisterno, ki sloni na 336 stebrih in je služil oskrbi z vodo Velike palače v času Bizanca.

Sledil je ogled Modre Mošeje.V notranjosti je mošeja očarljiva, saj je pokrita z rdečkastimi ročno tkanimi preprogami, ogromnimi lestenci in modrimi vzorčastimi ploščicami. Zunanjost krasi šest minaretov.

Odšli smo v Topkapi, mogočno palačo, ki je bila več stoletij sedež Otomanskega imperija.Palača, kjer so nekoč prebivali sultani, dvorne dame, konkubine in evnuhi, se razprostira na griču s strateškim razgledom na Bospor. Bogato okrašene sobane navdušujejo z natančno izdelanimi vzorci islamske umetnosti.

V večernih urah smo se odpravili na ladjico, ki nas je ponovno popeljala po Bosporju. Med plovbo smo občudovali razsvetljene palače mesta. Ogledali smo si program tradicionalnih turških plesov z večerjo. Posebnost tega večera je bila, da smo bili potniki na tej ladji, kar iz 26 različnih držav. Za vsako državo je orkester zaigral pesem in predstavniki so zaplesali. Ker nas je bilo največ, smo tudi množično zaplesali in počastili našo državo. Večer se je zaključil v prijetnem vzdušju.

V jutranjih urah smo se odpeljali na ogled palače Dolmabahče ali kot jo tudi imenujejo turški  Versai.  Palača Dolmabahče je mešanica mnogih evropskih arhitekturnih stilov. Zajema številne značilnosti otomanske arhitekture. V njej je živelo zadnjih šest sultanov otomanskega cesarstva. Ko je bila Turčija proglašena za republiko, je v palači občasno živel Mustafa Kemal Ataturk, do leta 1938. Tu je tudi umrl. Palača je bila do leta 1949 predsedniška rezidenca. 1984 so jo spremenili v muzej.

Po ogledu palače smo se odpravili do Sujlemanove mošeje, kjer je pokopan Sujleman Veličastni. Ogledali smo si grobnice in imeli čudovit panoramski pogled na Bospor.

Sledil je obisk največje pokrite tržnice na svetu – Velikega bazarja (Kapali Çarşi). Na tej tržnici se prodaja in kupuje vse. Preproge, medenino, zlat in bakren nakit, keramiko, usnje, kože. Vsi nakupi na Velikem bazarju potekajo po ustaljenem protokolu nakupovanja z obveznim barantanjem, posedanjem na oblazinjenih stolčkih v prvem ali zadnjem delu trgovinice, pitjem sladkega jabolčnega čaja ali kave in ponovnim barantanjem do končnega zadovoljstva kupca.

Četrti dan našega potovanja smo se odpeljali v Burso. Bursa velja za prvo prestolnico Otomanskega cesarstva in pomembno trgovanje s svilo. Ogledali smo si Zeleno Mošejo, zeleni mavzolej Mehmeta I in seveda obiskali bazar Koza Han. Nakupovanje svile nas je popolnoma prevzelo.

Po ogledu Burse smo se odpeljali proti Istanbulu. Ustavili smo se še v vasici Cumalikizik. Vasica je pod zaščito Unesca in nam predstavlja otomansko podeželsko arhitekturo.

V večernih urah smo prispeli v hotel. Zadnji večer v Istanbulu smo zaključili na zabaven način. Večer je potekal v znamenju modne revije v prostoru hotelske restavracije. Unitrijeve manekenke so se po »modni pisti« sprehodile z usnjenimi jaknami, svilenimi rutami, manekeni pa z značilnim moškim turškim pokrivalom – fezom, vse kupljeno v Istanbulu. Povezovalka programa, pa tudi trenutna manekenka Nevenka Vrančič je povedala šaljivo zgodbico in spodbujala nastopajoče. Dogodek je popestril plesni par s krajšim plesnim vložkom. Večer se je zaključil s praktičnim prikazom zavezovanja rut. Gledalci smo bili nad prikazanim zelo navdušeni in nastopajoče nagradili z bučnim aplavzom.

  Istambul za Uni3 9    skupinska7a

V zgodnjih jutranjih urah smo zapustili hotel in se odpeljali še na zadnje oglede pred vrnitvijo v Slovenijo. Obiskali smo nekdanjo bizantinsko cerkev Kariye Kilisesi, ki sega v 4 st. n. št.. Cerkev ima izredne bizantinske mozaike in freske. Po ogledu cerkve smo se odpeljali na grič Pierre Loti, s katerega smo imeli prelep pogled na Istanbul. Grič je obdan s pokopališčem otomanskih guvernerjev in poveljnikov. Po zadnjem ogledu smo se odpeljali na letališče, ki naj bi bilo največje na svetu, nima pa še imena, preprosto ga imenujejo Istanbulsko letališče. Potovanje se je zaključilo in nam pustilo polno lepih in zanimivih vtisov. Še se bomo vrnili v Turčijo, obiskali njene lepote in razburkano preteklost.

Zapisala Haideja Černe, fotografije Jola Matič in Zdenka Šfiligoj

____________________________________________________________________________________

 

POHOD: PIVKA - ŠILENTABOR

nedelja 12.5.2019

Odhod iz Nove Gorice - Zavarovalnica Triglav ob 7.00 uri. Šli bomo z avtobusom, zato prijave in vplačila na Unitri do 8.5.2019, oziroma do zapolnitve mest na avtobusu! (V času uradnih ur! 29.4.2019 in 30.4.2019 bo pisarna zaprta).

Prevoz in organizacija: člani: 13€   nečlani: 16€  

Še dodatnih 5€ bomo zbrali na avtobusu (prijavnina, ogled utrdbe,…)

  Šilentabor    Park

Podali se bomo po Krožni poti Parka vojaške zgodovine. Pot povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon in podzemno utrdbo na Primožu. (S sabo vzemite svetilko!) S Primoža se pot spusti v dolino Dule, nato pa se vzpne do Šilentabra. Nadaljuje se s spustom proti vasi Narin in nazaj v Park vojaške zgodovine.

Pot je dolga 14,5 km, ni zahtevna. Računamo, da bomo s postanki za oglede in malico rabili 5-6 ur.

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, malica, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, sonce, mraz, svetilka!

V kantini nam bodo ta dan nudili 10% popust na topel obrok. (Pasulj je 6€).

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                                                  Slavica Babič, Slavko Torkar

__________________________________________________________________________________

   

IZLET PLITVIČKA JEZERA, BIHAČ, BANJA LUKA

Spoštovani članice in člani Društva UNITRI!

V nadaljevanju vam pošiljamo program dvodnevnega izleta na Plitvička jezera, Bihač in Banja luko. Odhod bo v petek, 31.5.2019!  

Prijave in plačila sprejema družba NOMAGO (bivši Avrigo).

Program izleta:

1.DAN: NOVA GORICA – NARODNI PARK PLITVICE - BIHAČ

Odhod iz Nove Gorice ob dogovorjeni uri. Vožnja mimo Reke na Plitvice. Ogled tega bisera Like. Tvori ga sedemnajst jezer, ki so med seboj povezana s slikovitimi slapovi. Razdeljena so v zgornja in spodnja jezera. Največje med njimi je jezero Kozjak. Za nastanek te lepote se je treba zahvaliti vodi Bele in Črne reke, ki je bogata z apnencem. Ta se je počasi izločal iz vode in ustvarjal pregrade, za katerimi so nastala večja in manjša jezera, ki se končajo s slapom Sastavci. Tu se jezerom pridruži še najvišji slap Plitvica, visok 76 m. Vse te vode tvorijo reko Korano. Z ogledom parka bomo začeli pri Sastavcih, si ogledali spodnja jezera, se z ladjico zapeljali čez jezero Kozjak, si ogledali zgornja jezera in se s turističnim vlakcem vrnili do hotelskega kompleksa, kjer nas na bližnjem parkirišču čaka avtobus.. Sledilo bo nekaj prostega časa in nato vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2.DAN: BIHAČ – BANJA LUKA – NOVA GORICA

Po zajtrku v hotelu sledi ogled mesta, za katerega, predvsem zaradi zgodovinskih okoliščin pravijo, da je najzahodnejše mesto vzhoda in najvzhodnejše mesto zahoda. O bogati zgodovini se bomo prepričali z ogledi Kapetanove kule, mošeje Fethija in ostalih zanimivosti. Nato se bomo podali proti Banja Luki, krajiški lepotici, mestu zelenih alej in mladosti. Banja Luka, glavno mesto Republike srpske, je zgrajena na orežjih reke Vrbas, na mestu kjer divja, planinska reka preide v nižinsko reko na poti do svojega sotočja v reko Savo. (Možnost odličnega kosila v banajluški pivovarni) Zunanji ogled znamenitosti kot so trdnjava Kastel, Gospodsko ulico, mestno hišo (zunanji ogled), cerkev Svete Trojice. Povratek proti domu.

CENA:

128 EUR (pri 45 potnikih) – za člane       140 EUR (pri 45 potnikih) – za nečlane
135 EUR (pri 40 potnikih) – za člane       147 EUR (pri 40 potnikih) – za nečlane
Cena vključuje: storitev avtobusnega prevoza in zunanje oglede po program, vstopnino v Narodni park Plitvice, ogled mesta Bihać in Banja Luke z lokalnim vodnikom, namestitev v hotelu 3* v dvoposteljni sobi na osnovi polpenziona (predvidoma v Bihaču), strošek vodenja slovenskega vodnika in organizacije potovanja

Cena ne vključuje: pijače pri večerji, zavarovanje rizika odpovedi 4.3%, zdravstveno zavarovanje Coris 4.10 (skupinsko zavarovanje, najmanj 7 oseb), enoposteljna soba 17 EUR

__________________________________________________________________________________________

 

 

Sodelovanje v akciji ostranjevanja invazivnih vrst rastlin v Panovcu

V lanskem letu, ko smo praznovali 70. letnico našega mesta, smo se nekateri člani Društva za 3. življenjsko obdobje udeležili organiziranega spoznavanja našega primestnega gozda Panovca. Takrat je iz naših vrst prišla ideja, da se pridružimo napovedani akciji odstranjevanja tujerodnih, invazivnih rastlin.

V sredini meseca februarja je potekala ta akcija in z veseljem smo se je udeležili. Organizirala jo je družba Slovenski državni gozdovi in novogoriška enota Zavoda za gozdove Slovenije. V akciji so sodelovali tudi dijaki Biotehniške šole iz Šempetra pri Gorici ter kar lepo število članov našega društva, v glavnem prostovoljci iz pohodniškega krožka nordijske hoje. Vsem nam je ljubezen do narave zelo blizu in z navdušenjem smo pristopili k tej nadvse potrebni akciji.

Uslužbenci goriške enote Zavoda za gozdove so nas nadvse prijazno sprejeli na sedežu njihove enote v Rožni dolini. Gozdarski inženir, gospod Zavrtanik nas je seznanil s programom dela in sicer kako bo akcija potekala, kaj bomo odstranjevali in kako si bomo razdelili teritorij v gozdu. Prestavil nam je nekatere tujerodne vrste rastlin in tudi to, da vse te vrste niso invazivne. Osredotočili smo se na odstranjevanje štirih agresivnih, invazivnih vrst.

Te so se že precej razširile v gozdu in so postale že nevarne, ker izpodrivajo naše rastlinske vrste. Odstranjevali smo navadno mahonijo, grm lovorikovec, ozkolistno oljčnico ter pavlovnijo, sicer lepo drevo z nežno vijoličnimi cvetovi. S seboj smo prinesli delovno orodje- motike, vrtne škarje, žage in še kaj ter se lotili dela. Pri delu so nam omagali tudi gozdarji, tako z nasveti, kot tudi takrat, ko smo potrebovali pomoč pri odstranjevanju večjih in zahtevnejših rastlin.

Vse dopoldne smo v prelepem, sončnem vremenu pulili, izkopavali in odstranjevali invazivke in delo nam je šlo ob prijetnem druženju odlično od rok. Ob delu smo spoznali tudi marsikaj novega in zanimivega, učili smo se prepoznavati rastline, jih med seboj razlikovati, odkrivali smo tudi značilnosti rastišča, kjer te vrste uspevajo. Dopoldne nam je kar prehitro minilo. Res smo uživali tako v delu, kot tudi v druženju, sicer pa smo vsi udeleženci veliki ljubitelji narave in se pogosto zadržujemo v tem okolju.

Na koncu nas je čakalo presenečenje. Gostitelji so nam ob zaključku akcije pripravili odlično, toplo malico v naravnem okolju. Mize in klopi so gozdarji postavili na prosto, pod ogromen rast (vrsta doba) in pod njegovo krošnjo smo akcijo zaključili v prijetnem druženju z gozdarji in dijaki Biotehniške šole.

tekst: Jana Fabricio

____________________________________________________________________________________________

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki