Ponedeljek, September 23, 2019
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

UNITRI NA OPERNI PREDSTAVI »PRODANA NEVESTA«

Ob kulturnem prazniku, Društvo UNITRI že tradicionalno povabi svoje člane na ogled opere. Tudi letos je bilo tako. Organizacijo ogleda opere PRODANA NEVESTA v ljubljanski operi je prevzela Lidija, članica UO UNITRI in nas z vsemi potrebnimi obvestili varno pripeljala v operno hišo.

Opero, ki jo označujejo kot komično opero v treh dejanjih je uglasbil češki skladatelj Bedřich Smetana. Napisal jo je že leta 1866. Postavil jo je v okolje češke vasi in vanjo vložil zanimivosti, ki so bile tistem času nekaj posebnega (cirkus, plesalke kan kana, dresiran medved). Po stoletju in pol je še vedno zanimiva. Tokratno predstavo so pripravili slovenski pevci, baletni ansambel in pevski zbor Opere in balet Ljubljana v koprodukciji z Narodnim gledališčem Moravske in Šlezije v okviru Smetanovega opernega ciklusa »Ostrava 2024«.

Predstavo smo si ogledali 14. februarja. To je Valentinov dan in že prva scena, kjer so igralci risali srčka po scenskih panojih, nas je opozorila, da bo govora o ljubezni. Scenarist (Daniel Dvořak) je predstavo postavil na vaški trg, ki ga deli premična klop, kot simbol pregrade med dobrim in zlom, obupom in upanjem, ljubeznijo in dolžnostjo. K nenehnemu vrvenju na odru so pripomogli baletniki, člani pevskega zbora v narodnih nošah Moravske in nastopajoči pevci. Na koncu zmaga dobro, veselje in ljubezen. Janko prepotuje ves svet, prepluje vse vode, premaga vse težave in zaživi srečno s svojo brhko Marinko

Melodičnost arij nas je popeljala v svet zmagoslavja ljubezni srčnih ljudi, nas obogatila in nam pomirila srca.

Tudi v našem vsakdanjem življenju se z ljubeznijo srečujemo v tisočerih oblikah, prostorih in času. Nanjo se sklicujejo pesniki, pisatelji in ne nazadnje tudi biblični zapis »če bi imel moči, da bi gore premikal, ljubezni pa ne bi imel, bi bil nič«. Da se to ne bi zgodilo, si želimo, da bi ljubezen negovali, jo čuvali in delili. Le tako se bo k nam tudi vrnila.

Neda Perko

_________________________________________________________________________________

 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki