Torek, Februar 18, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Dogodki, razstave, nastopi

Utrinki s potopisnega kolesarskega predavanja Ervina Sorča

Unitrijevci smo v četrtek 30. januarja napolnili učilnico na OŠ M. Štrukelj, kjer smo poslušali potopisno kolesarsko predavanje, ki ga je predstavil naš član Ervin Sorč, mentor kolesarske dejavnosti »S kolesom naokrog«.

Težko je Ervina predstaviti v nekaj besedah: je raziskovalec, ohranjevalec kulturne dediščine, kolesarski navdušenec in ljubitelj narave. Ervin je mentorstvo unitrijeve kolesarske skupine prevzel v septembru 2019. Skupaj smo do sedaj opravili dve kolesarski etapi, saj nam je slabo vreme preprečilo številne načrte.

Tokrat nam je Ervin predstavil pot, ki jo je opravil s kolesom od izvira Drave pri mestu San Candido (po nemško Innichen) do Beljaka. Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. V Avstriji je pot zaradi urejenosti, varnosti in dostopnosti po kriterijih ADFC certificirana s 5 zvezdicami od 5. Kolesarjenje je potekalo po asfaltnih stezah, lepih makadamih in malo prometnih stranskih cestah. Slikovito nam je predstavil tudi kraje, skozi katere je kolesaril. Poseben poudarek je namenil urejenim površinam ob kolesarski poteh, kjer se utrujeni kolesarji lahko oddahnejo na številnih klopcah. Ob poti pa je tudi precej krajev s pitno vodo. Prekolesaril je 150 km dolgo pot.

Predvidena ura predstavite je kar prehitro minila. Z veseljem pričakujemo predstavitev naslednje Ervinove kolesarske pustolovščine. Predvideni termin naslednjega predavanja je 26. februar.  

Napisala Mirjam Ličen, koordinatorka kolesarske dejavnost


 

 

Predstavitev psihološke astrologije januar 2020

 

Na ponedeljkovem predavanju o astrologiji nam je naša članica Ljubica Gregorič, ki ima certifikat triletnega diplomskega študija astrologije in psihološke astrologije »Astrološkega inštituta Matjaža Regovca« iz Ljubljane, predstavila zgodovino in pomen astrologije, še posebej psihološke astrologije, kot ene izmed več vrst astrologije.

 

S psihološko astrologijo prepoznavamo lastnosti, vzgibe, potenciale pri človeku kot posamezniku in še kaj, kar nam omogoča lažje razumevanje sebe in drugih, kot odgovor na vprašanje zakaj smo prišli na ta svet. V bistvu je to kompas našega življenja, saj nam pokaže kje so naši pravi življenjski cilji in kam je smiselno vlagati energijo v določenem obdobju.

 

Poglabljanje v astrološko simboliko in lastne duševne procese nam pomaga pri razvoju intuicije in omogoča delo na sebi, pa tudi kot pomoč drugim.

 

Zaradi velikega zanimanja bomo v študijskem letu 2020/2021 razpisali to področje kot študijski krožek. /M.L,, L.G.


 

   

Napoved dogodkov za mesec januar 2020

V mesecu januarju 2020 napovedujemo naslednje dogodke:

  • Palmanova - ogled z vodnikom
  • 18. 1. 2020: Bologna (s skupino Umetnostna zgodovina). Prijave zbira družba Nomago
  • Kolesarsko potopisno predavanje
  • Uvod v astrologijo
  • Varna uporaba defibrilatorja

Datume in programe dogodkov bomo objavili kasneje.


 

   

Unitrijevci na bowlingu 2019

Veliko število se nas je zbralo na tradicionalnem srečanju z bowlingom v Magmi x. Nekaj je bilo navijačev, večina pa nadobudnih tekmovalcev. Po uvodnem sestavljanju ekip smo pričeli z igro.

   Bowling 20191129 1 2   Bowling 20191129 2 2

V želji po čim večjemu uspehu pri podiranju kegljev, smo s prijemi, kot so kegljaški pristop, stranski met, fitnes poza, klečeči položaj, pa tudi drugimi, uspešno podirali keglje ter budno spremljali rezultate. Priznati je treba, da so se nekateri igralci in igralke izkazali in dosegli t. i. strike, kar pomeni, da so s prvim metom podrli vseh 10 kegljev. Ura, rezervirana za igro, je kar prehitro minila.

   Bowling 20191129 11 2   Bowling 20191129 12 2

Bowling 20191129 10 2

Po zaključku igre smo v restavraciji najprej nazdravili skupnemu druženju. Sledila je razglasitev najboljših igralk in igralcev ter najboljše ekipe, ki je prevzela prehodni pokal. Večer smo nadaljevali v prijetnem in prisrčnem druženju.

   Bowling 20191129 20 2   Bowling 20191129 26 2

   Bowling 20191129 36 2   Bowling 20191129 57 2

Navdušeni nad večerom, igro in skupnem druženju smo se strinjali, da se v prihodnje še večkrat dobimo. Ideja je, da bi z igro bowlinga nadaljevali že v mesecu januarju 2020.

Veselimo se ponovnih, skupnih, prisrčnih srečanj.

Napisala M.Ličen, foto A. Šuligoj

Zanimivost:

Na svetu, z izjemo nogometa, bowling igra več ljudi kot katerikoli drug šport.


 

   

Ekskurzija po Vipavskih mostovih

JE KAJ TRDEN MOST,

je prof. Marija Mercina dala naslov svoji knjigi; verjetno po igrici, ki se je spominjamo iz otroških let, še bolj pa najbrž zato, ker so njene besede mostovi do ljudi.

Mentor krožka, Zgodovina gradbeništva in arhitekture Društva UNITRI Nova Gorica, Humar Gorazd dipl. ing gradbeništva, in velik poznavalec, raziskovalec in opisovalec mostov, nam je želel v živo predstaviti nekaj zelo zanimivih Vipavskih mostov o katerih je tekla beseda v lanskem študijskem letu.

Poln avtobus znanja željnih članov in lep, sončen jesenski dan, sta obetala zanimiv popoldan.

Najprej smo si ogledali Napoleonov most preko Vipave v Dolenju pri Ajdovščini, ki naj bi ga zgradili Francozi okoli leta 1810. Mogočen kamnit most iz treh lokov, naj bi služil francoskim vojakom, ki so v sodčkih na konjih vozili živo srebro iz Idrije v Trst na ladje.

   Mostovi 20191025 26   Mostovi 20191025 27

Sledil je ogled kamnitega mostu čez Močilnik na Slapu, ki je bil zgrajen okoli leta 1803. Zapomnili si ga bomo po kamniti plošči, vgrajeni v ograjni zid na kateri je zapis v bohoričici. Govori o tem, kdo je most gradil in kdo je zanj prispeval denar, v duhovitem slogu. Zvedeli smo, da je to najstarejši ohranjen zapis v slovenskem jeziku na javnem mestu.

  Mostovi 20191025 40   Mostovi 20191025 45 2

V mestu Vipava smo si ogledali tri kamnite mostičke. Prvi je bil Taborski kamniti most na Vipavi. Zgrajen je bil v 16. stoletju, zanimiv po kamnu, poštnem miljniku, z napisom "11 Meilen von Leibach." Ta oddaljenost ni veliko drugačna tudi danes, le hitreje jo prevozimo, kot takrat s kočijami.

  Mostovi 20191025 51 2   Mostovi 20191025 54

Čisto blizu, v samem mestnem jedru Vipave, smo si ogledali še most nad enim od izvirnih pritokov reke Vipave. Pravzaprav je to del stavbe Lantierijeve graščine, v tej nadgradnji mostu je bila kuhinja. Praktično kaj?

                                        Mostovi 20191025 59

Pravi arhitektonski in gradbeni biser pa je Lantierijev kamniti most, ki povezuje graščino z dvoriščem in gospodarskim delom. Most nosi letnico 1669. Kamniti stebri višine 2m iz enega kosa, zabiti v dno struge, ograja kamniti balustri, v sredini razširitev- loža za poletno hlajenje. Tla so tanke kamnite plošče med seboj povezane. Most je dolg dobrih 12 m in širok 2.65m. Vsi elementi so iz klesanega kamna.

Vsak most ima svojo zgodbo, ki jo naš mentor zavzeto pripoveduje.

Sicer pa Vipavski mostovi niso nekaj mrtvega, imajo svojo govorico, prav gotovo, da jo najbolj razumeta prof. Marija Mercina in Gorazd Humar.

………. TRDEN KAKOR KAMEN KOST…….

Zanimivo ekskurzijo smo zaključili ob domačih dobrotah v znani gostilni, rahlo utrujeni, vendar zadovoljni z vsem videnim in slišanim.

 Napisala Tonica Rijavec Pečanac, foto Aldo Šuligoj

_________________________________________________________________________________________

 

 

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki