Sreda, April 24, 2019
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Dogodki, razstave, nastopi

Z GLASBO V POMLAD

je bil petkov dogodek treh sosednjih društev Univerz za tretje življenjsko obdobje.

V Krminu smo se na prireditvi PRIMAVERA IN MUSICA srečali predstavniki društva MOST iz Ajdovščine, ki so se predstavili s skupino kitaristov, UNITRE Cormons iz Krmina, ki so se predstavili z gregorijanskim in mešanim pevskim zborom in naše UNITRI, ki smo se predstavili z ženskim pevskim zborom Anima, pod vodstvom Jožice Golob in Mešanim pevskim zborom Unitri Nova Gorica, pod vodstvom Uroša Ceja.

Krmin 20190412 2 copy

Krmin 20190412 34 copy Krmin 20190412 55 copy

Krmin 20190412 130 copy

Večer sta popestrili naši članici skupine Nastopamo in se zabavamo: Ingrid Nikolavčič in Milojka Dobovšek.

Krmin 20190412 98 copy

Lansko srečanje je bilo v Novi Gorici in smo ga poimenovali Pozdrav pomladi, letošnje v Krminu, prihodnje leto pa naj bi bilo v Ajdovščini.

Veseli nas, da se med sabo spoznavamo in družimo, zato verjamemo, da nas bo pomlad povezovala tudi v prihodnje.

Besedilo Ivanka Drnovšček, foto Aldo Šuligoj

_____________________________________________________________________________________

 

BIZANTINCI NA SLOVENSKEM

 

 

V ponedeljek, 15. 4. 2019 nam je Društvo UNITRI ponudilo zanimivo predavanje mladega zgodovinarja doktorja zgodovinskih znanosti Miloša Fona o političnem in vojaškem dogajanju v Bizantinski državi in na slovenskem ozemlju od 4. do 9. stol..

V besedi in sliki smo spoznavali, kako se je širila oblast Vzhodno rimskega cesarstva. Po glavnem mestu Bizancu, imenovana tudi bizantinska država, je širila svoj vpliv na Balkan, na naše ozemlje in na Apeninski polotok v več valovih. V boji s plemeni, ki so vdirala na njeno ozemlje in v boju s političnimi dogovori, je država večala ali manjšala svoj obseg in vpliv.

Slovenci smo se v njen severni del selili od okoli leta 550 do 700 in srkali vase kulturne ostaline predhodnih naseljencev našega ozemlja.

V uri predavanja smo spoznali, kako usodni so bili voditelji, njihova vojaška moč in njihova spretnost dogovarjanja z zavezniki.

Predavatelj je z vsakim korakom predavanja dokazoval, kako natančno je raziskal razmere na našem ozemlju, kako široko je njegovo vedenje o tem času in koliko bi bilo mogoče še povedati.

Poslušalci smo dobili vpogled v delček zgodovine na našem širšem prostoru. Po vprašanjih iz publike sodeč, je še veliko zanimivih tem, ki bi jih bilo vredno predebatirati s predavateljem.

Zgodovina je vedno zanimiva in vedno znova odstira tančice novih spoznanj. In le želimo si, da bi Društvo UNITRI dr. Miloša Fona, še kdaj povabilo v goste.

 

Neda Perko

___________________________________________________________________________________

   

Najava dogodkov za april 2019

5. 4.  ob 17. uri  –  plesni večer v karavli Solkan

6. 4.                   ­–   pohod s Slavico Babič - Doblaršček

11. 4. ob 19.30 –  zaključek štud. leta UNITRI Brda v Šmartnem – razstava

                             fotografske skupine in nastop MePZ  UNITRI Nova Gorica

12. 4. ob 19. uri –  srečanje treh UNITRI v Krminu – nastop pevskih zborov

13. 4.                 –  izlet v tovarno KRKA Nova Mesto

14. 4.                 –  nastop ženskega pevskega zbora Anima na reviji Primorska

         poje v Cerknem

15. 4.                –  predavanje dr. Miloša Fona: Bizantinci na slovenskem ozemlju

                             in sosednjih pokrajinah – vabilo sledi

 

Za maj in junij napovedujemo

     –       zaključno prireditev – vabilo sledi

            dvodnevni izlet na Plitvička jezera in v Bosno – vabilo sledi

__________________________________________________________________________________

 

   

Kromberk - Likovno ustvarjanje v Zlatem kotičku

Od zrna do kruha

V sodelovanju z društvom UNITRI Nova Gorica je Društvo žena in deklet Trnovo v počastitev materinskega dne, konec marca v Zlatem kotičku MC Kromberk pripravilo novo delavnico. Tokratni naslov Od zrna do kruha je imel medgeneracijski naboj, saj so bile vabljene mame, none in vnuki, ki so na to temo risali motive iz različnih pravljic. Mentorica Martina Volk je bila navdušena nad idejami mladih ustvarjalcev. Risali so na posebne predloge – lesene deščice, prinesene iz Trnovega, kraja poznanega po lesarstvu in žagarstvu. Udeleženci delavnice se društvu iz Trnovega zahvaljujejo za požrtvovalnost in pripravljenost za sodelovanje. Tudi v bodoče si še želijo podobnih srečanj.

Urška Testen, tekst in foto

____________________________________________________________________________________

   

ŠTUDIJSKA SKUPINA SVETOVNA VERSTVA V TRSTU

Skupina slušateljev študijskega krožka Svetovna verstva smo v letošnjem študijskem letu ponovno obiskali Trst, mesto, kjer se prepletajo zgodovina, arhitektura in kultura. Naš cilj je bil obisk grške ortodoksne in srbske pravoslavne cerkve.

Po prihodu v Trst smo se najprej zapeljali do Ljudskega vrta, kjer so kipi pomembnih mož in žena, ki so živeli in ustvarjali v Trstu. Med njimi je tudi doprsni kip pesnika Srečka Kosovela. Žal je bil vrt tokrat zaradi čiščenja zaprt. Vendar je Trst zakladnica zanimivosti, tako da smo po poti do omenjenih cerkva, videli kar nekaj zanimivih arhitekturnih in zgodovinskih obektov. Pot nas je peljala mimo znanega trga Oberdan, Narodnega doma, Trga borze, kjer stoji najlepši primer neoklasisistične arhitekture – borzna hiša, do glavnega trga v Trstu, Piazza Unita. Veliki trg, kot se je po slovensko imenoval nekoč, nas vedno znova osupne z mogočnostjo stavb, ki ga obkrožajo.

Ob dogovorjeni uri smo vstopili v grško ortodoksno cerkev Sv. Nikolaja, ki je tik ob morju. Asketska zunanjost cerkve ne razkriva bogate vsebine notranjosti. Predstavnik cerkve nam je izčrpno predstavil zgodovino cerkve in njen pomen za grško skupnost v Trstu. Posebej zanimiv je muzej z umetniškimi deli, predvsem slikami svetnikov, v posebnem delu cerkve, ki priča o bogastvu grške skupnosti.

Čas nas je preganjal, zato smo kar neradi zapustili omenjeni muzej in po ulici Velikega kanala odhiteli do srbske pravoslavne cerkve Sv. Spiridiona. Že zunanja podoba cerkve je mogočna, notranjost pa je okrašena z izbranimi freskami in slikami v olju. V cerkvi je preko sto ikon, nekatere izredne umetniške vrednosti. Zaradi svoje posebne lepote in izredne umetniške vrednosti je cerkev pod spomeniškim varstvom italijanske države.

Trst, znani neznanec. Še ga bomo obiskali.

    IMG 5015 copy   IMG 5000 copy

Napisala: Mirjam Ličen, Foto: Jola Matič

_______________________________________________________________________________________________________

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki