Sobota, Junij 19, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Dogodki, razstave, nastopi

Tudi mi smo bili poleg

Člani Društva Unitri smo se v dneh pred slovenskim delom Gira pridružili Klubu goriških študentov v čistilni akciji ob progi novogoriškega dela trase Gira. To vrstna akcija je bila ena izmed številnih občinskih spremljevalnih dejavnosti pred nedeljskim dogodkom in je potekala vzdolž kolodvorske poti do križišča pod Kapelo.

Unitrijevci smo že večkrat dokazali, da smo vešči na številnih področjih in se odlično znajdemo v različnih življenjskih situacijah. Tako smo tudi takoj našli skupni jezik z mladimi in se lotili predvidenega dela. Pohvala gre podžupanu Simonu Rosiču, ki nas je vključil v občinska dogajanja in nas s tem medgeneracijsko povezal. S sodelovanjem in izmenjavo znanj med mlajšo in starejšo generacijo presegamo predsodke in dosegamo večjo povezanost.

Napisala Mirjam Ličen, foto člani KGŠ

Pred akcijo Oster pogled


 

 

Dobrodelni UNITRI-jevi kolesarji

Nestabilno vreme in epidemija krojita usodo Unitrijeve kolesarske ekipe. Kljub temu smo v letošnjem pomladanskem obdobju izpeljali tri kolesarske ture, prvo do sotočja Lijaka in Vipave, drugo po Šempetrsko Vrtojbenskih poljih in tretjo, ki je za nas zelo pomembna, torkova kolesarska tura Ogled Vogrščka. Ta je bila posebna, dobrodelna. Pridružili smo se dobrodelni akciji DOS (dobrodelno okrog Slovenije), kjer sta kolesarska navdušenca Dami Zupi in Alojz Poglavc v petih dneh prekolesarila 1255 km po Sloveniji z namenom zbiranja sredstev za nakup koles otrokom iz socialno ogroženih družin.

Na posameznih etapah so se dobrodelnemu dogodku pridružili tudi drugi kolesarji, celotno traso petih etap pa sta organizatorja odpeljala sama. V drugi etapi sta kolesarila tudi v naših krajih, Miren, Ajdovščina, vzpon na Predmejo, Godovič in dalje proti Bovcu in Trenti.

Unitrijevi kolesarji se jima nismo pridružili, smo se pa soglasno odločili, da dobrodelni akciji posvetimo turo na Vogršček in v ta namen zberemo prostovoljni prispevek. Akciji zbiranja prispevka se je naknadno pridružilo še nekaj kolesark, ki se kolesarjenja niso mogle udeležiti.

Zbrani prostovoljni prispevek smo nakazali na Slovenski Karitas z namenom ZA KOLO.

Želimo si, da bi bila akcija čim bolj uspešna in bi se novega kolesa razveselilo čim več otrok.

Foto kolesa 1

pdfDonacija.pdf

Omeniti velja, da se na namakalnem sistemu jezera Vogršček izvajajo obsežna in prepotrebna sanacijska dela na pregradi jezera. Jezero, ki lahko vsebuje do 9 milijonov m3 vode je sedaj skoraj izpraznjeno. Dno je dejansko podobno Marsovi površini. Žal je zaradi dežja precej razmočen teren onemogočil, da bi se lahko zapeljali po samem dnu jezera, ki zaradi rdečkaste in opustele zemljine precej spominja na rdeči planet. Mentor krožka je podal nekaj zanimivih podatkov o kapaciteti, velikosti jezu, namenu jezera in sanacijskih delih. Ogledali smo si brežine jezera in se nato po stranskih poteh Šempasko-Ozeljanskega polja vrnili proti N. Gorici.

Mirjam Ličen in Ervin Sorč 

Foto 3 Foto 4

Logo Go2025


 

   
   

Razstava fotografske skupine Tretja moč

Foto za plakat

Fotografska skupina Tretja moč, pod mentorstvom dr. Rafaela Podobnika, je pripravila vsakoletno razstavo fotografij v galeriji Frnaža. 

Razstavo bomo odprli v četrtek, 3. septembra, ob 19. uri, na ploščadi za stavbo Krajevne skupnosti Nova Gorica, na Erjavčevi ulici 4.

Dogodek bo potekal ob upoštevanju izvajanja veljavnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni Covid 19.

Razstava je še vedno na ogled

od ponedeljka do četrtka od 10.00 do 13.00

Fotografija Aleksander Oblak


 

   

Delavnica zdravilnih zelišč februar 2020

Vedno znova z zanimanjem pričakujemo obisk predstavnic Društva žena in deklet iz Trnovega, ker vemo, da nas bodo s svojim znanjem in skrbjo za ohranitev kulturne dediščine ponovno obogatile z čim novim, ali nas spomnile na pozabljene navade.

Tudi tokrat je bilo tako. Martina, Tanja, Adrijana in Alja so posvetile delavnico uporabi zdravilnih zelišč v kulinariki. Zanimiv je podatek, da je včasih na Trnovem raslo 167 zdravilnih zelišč, od katerih se jih je do danes na vrtovih in v naravi ohranilo zelo malo. Zaradi praktičnosti radi posegamo po kupljenih, katerih izvora in priprave pogosto ne poznamo.

Udeleženci smo pripravili različne namaze z dodatkom zdravilnih zelišč in skuhali zeliščno polento. Vse pripravljene jedi smo seveda na koncu poskusili in če povem drugače, tudi z velikim užitkom pojedli.

  20200227 175250   20200227 180544

   20200227 182019    20200227 182108

Društvu žena in deklet iz Trnovega se prisrčno zahvaljujemo za pripravo današnje delavnice.

Recepet: zeliščna polenta s feta sirom

Sestavine: količina za šest oseb

1 zavitek instant polente, ustrezna količina vod

3 vejice rožmarina

5 vejic timijana

1 zravnana jušna žlica majarona

1 čajna žlička bazilike

sol, poper

3 stroki česna

1 žlička čebule v prahu

100 g feta sira

1 žlička olivnega olja

1 žlička masla

Napisala in fotografirala Mirjam Ličen


 

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki