Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

ISTANBUL IN BURSA

  Istambul za Uni3 3    skupinska2a

V mesecu maju smo se člani UNITRI, udeležili izleta v ISTANBUL IN BURSO. Izleta se je udeležilo veliko število članov. Organizirala ga je agencija Nomago. V Turčijo – Istanbul smo poleteli iz letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Mesto, ki se razprostira na sedmih gričih, ima približno 15,7 milijona prebivalcev, mesto, v katerem se stapljajo razna verstva, kultura in predvsem mesto, ki ga preplavlja zanimiva preteklost.

  Istambul za Uni3 11    Istambul za Uni3 12

Istanbul oz. Carigrad, naseljen že leta 3000 pred n. št., nekoč imenovan Bizanc in Konstantinopel, je mesto burne, divje zgodovine, polne vojn, osvajanj in bitk - grške, rimske, bizantinske, otomanske kulture. Je turško velemesto, veliko je spomenikov in sledi preteklih dob, predvsem iz Otomanskega cesarstva (1299-1922) in Atatürkove nove Turčije. Istanbul pa je ostalo največje in najpomembnejše mesto Turčije, ki se razteza na obeh straneh Bosporske ožine med Črnim morjem in Marmarskim morjem na drugi strani. Mesto je polno ljudi različnih narodnosti in ras, polno je minaretov in zvonikov, kupol, parkov in palač, elegantnih stanovanjskih sosesk in siromašnih barakarskih naselij, blišča in revščine.

V popoldanskih urah smo se z avtobusom popeljali do največjega trga Taksim. Trg je bil poln ljudi. Zavili smo na ulice, občudovali pisanost trgovin, restavracij, lokalov. Povsod je vrvelo ljudi, barvitost blaga, dišav, sladkarij, sadja, hrane. Oči so begale od ene stojnice do druge. Utrip vrveža te je potegnil vase. Po končanem sprehodu po ulicah smo se odpravili na plovbo po Bosporju. Ogledovali smo si slikovitost mesta, lepoto otomanske arhitekture in občudovali znameniti Bosporski most, ki povezuje Evropo in Azijo. Po končani prijetni plovbi smo se odpeljali v hotel in tako zaključili pri dan potovanja.

Naslednji dan smo se odpravili na ogled cerkve in mošeje Hagia Sofia. Bazilika iz 6. stoletja je ena najbolj znanih Istanbulskih znamenitosti, ki jo nekateri zaradi svoje zgodovinske pestrosti in mogočne gradnje uvrščajo, kar med najpomembnejše svetovne zgradbe. Zgrajena je bila v času Bizanca. Menijo, da je postala temeljni kamen bizantinske arhitekture. Večkrat je bila zažgana in v različnih obdobjih zgodovine obnovljena. Danes lahko občudujemo njeno veličino, barvitost marmorjev in lepoto mozaikov. Je četrta največja cerkev na svetu.

  Istambul za Uni3 10   Istambul za Uni3 13

Sprehodili smo se po nekdanjem Hipodromu, kjer so včasih Bizantinci uživali v konjskih dirkah, zdaj je to velik trg, ki ga krasita še dva obeliska. Najbolj znan je granitni obelisk, pripeljan iz Egipta.

Ogledali smo si podzemni zbiralnik vode Cisterno, ki sloni na 336 stebrih in je služil oskrbi z vodo Velike palače v času Bizanca.

Sledil je ogled Modre Mošeje.V notranjosti je mošeja očarljiva, saj je pokrita z rdečkastimi ročno tkanimi preprogami, ogromnimi lestenci in modrimi vzorčastimi ploščicami. Zunanjost krasi šest minaretov.

Odšli smo v Topkapi, mogočno palačo, ki je bila več stoletij sedež Otomanskega imperija.Palača, kjer so nekoč prebivali sultani, dvorne dame, konkubine in evnuhi, se razprostira na griču s strateškim razgledom na Bospor. Bogato okrašene sobane navdušujejo z natančno izdelanimi vzorci islamske umetnosti.

V večernih urah smo se odpravili na ladjico, ki nas je ponovno popeljala po Bosporju. Med plovbo smo občudovali razsvetljene palače mesta. Ogledali smo si program tradicionalnih turških plesov z večerjo. Posebnost tega večera je bila, da smo bili potniki na tej ladji, kar iz 26 različnih držav. Za vsako državo je orkester zaigral pesem in predstavniki so zaplesali. Ker nas je bilo največ, smo tudi množično zaplesali in počastili našo državo. Večer se je zaključil v prijetnem vzdušju.

V jutranjih urah smo se odpeljali na ogled palače Dolmabahče ali kot jo tudi imenujejo turški  Versai.  Palača Dolmabahče je mešanica mnogih evropskih arhitekturnih stilov. Zajema številne značilnosti otomanske arhitekture. V njej je živelo zadnjih šest sultanov otomanskega cesarstva. Ko je bila Turčija proglašena za republiko, je v palači občasno živel Mustafa Kemal Ataturk, do leta 1938. Tu je tudi umrl. Palača je bila do leta 1949 predsedniška rezidenca. 1984 so jo spremenili v muzej.

Po ogledu palače smo se odpravili do Sujlemanove mošeje, kjer je pokopan Sujleman Veličastni. Ogledali smo si grobnice in imeli čudovit panoramski pogled na Bospor.

Sledil je obisk največje pokrite tržnice na svetu – Velikega bazarja (Kapali Çarşi). Na tej tržnici se prodaja in kupuje vse. Preproge, medenino, zlat in bakren nakit, keramiko, usnje, kože. Vsi nakupi na Velikem bazarju potekajo po ustaljenem protokolu nakupovanja z obveznim barantanjem, posedanjem na oblazinjenih stolčkih v prvem ali zadnjem delu trgovinice, pitjem sladkega jabolčnega čaja ali kave in ponovnim barantanjem do končnega zadovoljstva kupca.

Četrti dan našega potovanja smo se odpeljali v Burso. Bursa velja za prvo prestolnico Otomanskega cesarstva in pomembno trgovanje s svilo. Ogledali smo si Zeleno Mošejo, zeleni mavzolej Mehmeta I in seveda obiskali bazar Koza Han. Nakupovanje svile nas je popolnoma prevzelo.

Po ogledu Burse smo se odpeljali proti Istanbulu. Ustavili smo se še v vasici Cumalikizik. Vasica je pod zaščito Unesca in nam predstavlja otomansko podeželsko arhitekturo.

V večernih urah smo prispeli v hotel. Zadnji večer v Istanbulu smo zaključili na zabaven način. Večer je potekal v znamenju modne revije v prostoru hotelske restavracije. Unitrijeve manekenke so se po »modni pisti« sprehodile z usnjenimi jaknami, svilenimi rutami, manekeni pa z značilnim moškim turškim pokrivalom – fezom, vse kupljeno v Istanbulu. Povezovalka programa, pa tudi trenutna manekenka Nevenka Vrančič je povedala šaljivo zgodbico in spodbujala nastopajoče. Dogodek je popestril plesni par s krajšim plesnim vložkom. Večer se je zaključil s praktičnim prikazom zavezovanja rut. Gledalci smo bili nad prikazanim zelo navdušeni in nastopajoče nagradili z bučnim aplavzom.

  Istambul za Uni3 9    skupinska7a

V zgodnjih jutranjih urah smo zapustili hotel in se odpeljali še na zadnje oglede pred vrnitvijo v Slovenijo. Obiskali smo nekdanjo bizantinsko cerkev Kariye Kilisesi, ki sega v 4 st. n. št.. Cerkev ima izredne bizantinske mozaike in freske. Po ogledu cerkve smo se odpeljali na grič Pierre Loti, s katerega smo imeli prelep pogled na Istanbul. Grič je obdan s pokopališčem otomanskih guvernerjev in poveljnikov. Po zadnjem ogledu smo se odpeljali na letališče, ki naj bi bilo največje na svetu, nima pa še imena, preprosto ga imenujejo Istanbulsko letališče. Potovanje se je zaključilo in nam pustilo polno lepih in zanimivih vtisov. Še se bomo vrnili v Turčijo, obiskali njene lepote in razburkano preteklost.

Zapisala Haideja Černe, fotografije Jola Matič in Zdenka Šfiligoj

____________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki