Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

BIZANTINCI NA SLOVENSKEM

 

 

V ponedeljek, 15. 4. 2019 nam je Društvo UNITRI ponudilo zanimivo predavanje mladega zgodovinarja doktorja zgodovinskih znanosti Miloša Fona o političnem in vojaškem dogajanju v Bizantinski državi in na slovenskem ozemlju od 4. do 9. stol..

V besedi in sliki smo spoznavali, kako se je širila oblast Vzhodno rimskega cesarstva. Po glavnem mestu Bizancu, imenovana tudi bizantinska država, je širila svoj vpliv na Balkan, na naše ozemlje in na Apeninski polotok v več valovih. V boji s plemeni, ki so vdirala na njeno ozemlje in v boju s političnimi dogovori, je država večala ali manjšala svoj obseg in vpliv.

Slovenci smo se v njen severni del selili od okoli leta 550 do 700 in srkali vase kulturne ostaline predhodnih naseljencev našega ozemlja.

V uri predavanja smo spoznali, kako usodni so bili voditelji, njihova vojaška moč in njihova spretnost dogovarjanja z zavezniki.

Predavatelj je z vsakim korakom predavanja dokazoval, kako natančno je raziskal razmere na našem ozemlju, kako široko je njegovo vedenje o tem času in koliko bi bilo mogoče še povedati.

Poslušalci smo dobili vpogled v delček zgodovine na našem širšem prostoru. Po vprašanjih iz publike sodeč, je še veliko zanimivih tem, ki bi jih bilo vredno predebatirati s predavateljem.

Zgodovina je vedno zanimiva in vedno znova odstira tančice novih spoznanj. In le želimo si, da bi Društvo UNITRI dr. Miloša Fona, še kdaj povabilo v goste.

 

Neda Perko

___________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki