Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Sodelovanje v akciji ostranjevanja invazivnih vrst rastlin v Panovcu

V lanskem letu, ko smo praznovali 70. letnico našega mesta, smo se nekateri člani Društva za 3. življenjsko obdobje udeležili organiziranega spoznavanja našega primestnega gozda Panovca. Takrat je iz naših vrst prišla ideja, da se pridružimo napovedani akciji odstranjevanja tujerodnih, invazivnih rastlin.

V sredini meseca februarja je potekala ta akcija in z veseljem smo se je udeležili. Organizirala jo je družba Slovenski državni gozdovi in novogoriška enota Zavoda za gozdove Slovenije. V akciji so sodelovali tudi dijaki Biotehniške šole iz Šempetra pri Gorici ter kar lepo število članov našega društva, v glavnem prostovoljci iz pohodniškega krožka nordijske hoje. Vsem nam je ljubezen do narave zelo blizu in z navdušenjem smo pristopili k tej nadvse potrebni akciji.

Uslužbenci goriške enote Zavoda za gozdove so nas nadvse prijazno sprejeli na sedežu njihove enote v Rožni dolini. Gozdarski inženir, gospod Zavrtanik nas je seznanil s programom dela in sicer kako bo akcija potekala, kaj bomo odstranjevali in kako si bomo razdelili teritorij v gozdu. Prestavil nam je nekatere tujerodne vrste rastlin in tudi to, da vse te vrste niso invazivne. Osredotočili smo se na odstranjevanje štirih agresivnih, invazivnih vrst.

Te so se že precej razširile v gozdu in so postale že nevarne, ker izpodrivajo naše rastlinske vrste. Odstranjevali smo navadno mahonijo, grm lovorikovec, ozkolistno oljčnico ter pavlovnijo, sicer lepo drevo z nežno vijoličnimi cvetovi. S seboj smo prinesli delovno orodje- motike, vrtne škarje, žage in še kaj ter se lotili dela. Pri delu so nam omagali tudi gozdarji, tako z nasveti, kot tudi takrat, ko smo potrebovali pomoč pri odstranjevanju večjih in zahtevnejših rastlin.

Vse dopoldne smo v prelepem, sončnem vremenu pulili, izkopavali in odstranjevali invazivke in delo nam je šlo ob prijetnem druženju odlično od rok. Ob delu smo spoznali tudi marsikaj novega in zanimivega, učili smo se prepoznavati rastline, jih med seboj razlikovati, odkrivali smo tudi značilnosti rastišča, kjer te vrste uspevajo. Dopoldne nam je kar prehitro minilo. Res smo uživali tako v delu, kot tudi v druženju, sicer pa smo vsi udeleženci veliki ljubitelji narave in se pogosto zadržujemo v tem okolju.

Na koncu nas je čakalo presenečenje. Gostitelji so nam ob zaključku akcije pripravili odlično, toplo malico v naravnem okolju. Mize in klopi so gozdarji postavili na prosto, pod ogromen rast (vrsta doba) in pod njegovo krošnjo smo akcijo zaključili v prijetnem druženju z gozdarji in dijaki Biotehniške šole.

tekst: Jana Fabricio

____________________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki