Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Pohod 16. 3. 2019

IZOLA – PIRAN

Odhod iz Nove Gorice - Zavarovalnica Triglav ob 7.30 uri.Šli bomo z avtobusom, zato prijave in vplačila na Unitri do 11.3.2019, oziroma do zapolnitve mest na avtobusu!

Prevoz in organizacija: člani: 13€   nečlani:16€

Ta pohod bo v druženju s pohodniki iz Kopra in ga. Breda Geržina je pripravila opis poti. Parkirali bomo pri Gostilni Vesna (nasproti Belvedera). Tu nam bodo po pohodu tudi postregli s kosilom.

Kosilo: juha, dve vrsti mesa s prilogo, solata in sladica, brez pijače. Cena: 9,00€. ČE KDO NE BI JEDEL KOSILA, NAJ TO OB PRIJAVI NAVEDE, ENAKO ČE BI JEDEL VEGETARIANSKO! Brez navedbe, vas bomo smatrali za kandidata tudi za kosilo.

Približno ob 9,00 uri bomo pričeli s pohodom čez Belveder do Strunjana, od tu se bomo povzpeli na Pacug in spustili v Fieso ter po pešpoti ob morju do Pirana. Pretežno bomo hodili nad morjem, ob robu Strunjanskega klifa, kjer bomo imeli prečudovit razgled na Tržaški zaliv in če bo lepo vreme vse do visokogorja. Pri Strunjanskem križu se bomo spustili v Mesečev zaliv, prav k morju in si od tu ogledali znameniti Strunjanski klif. Seveda bomo morali biti pozorni pred padajočim kamenjem, saj so posamezni deli klifa različno krušljivi.

Kamniti Strunjanski križ stoji od leta 1600, povezuje Zemljo in nebo, vzhod in zahod, predvsem pa opozarja mornarje na nevarnost. Domačini so ga postavili v zahvalo Mariji, ki se je na tem mestu prikazala 15. avgusta. Takrat je divjal strašen vihar in ladje bi lahko utonile, a ko se je prikazala Marija, se je morje umirilo in nevarnosti ni bilo več.

Posebnost slovenske obale so strma flišna pobočja, ki tvorijo klife. Najznačilnejši del Krajinskega parka Strunjan je do 80m visok klif, ki je skupaj s poraščenim robom in 200-metrskim pasom morja pod njim razglašen za naravni rezervat, odsek neokrnjene obale. Prepadne flišne stene in prodna obala ob vznožju klifa so v celoti prepuščene naravnim procesom, kjer morje, dež in veter neutrudno preoblikujejo krušljive plasti kamnin in jim rišejo nove oblike. Fliš je zaporedje tanjših plasti laporja in peščenjaka, v Strunjanu pa tudi redkejših in debelejših plasti apnenca. Prepadne flišne stene v Strunjanu so najvišje v Jadranu.

V Strunjanu bomo šli mimo edine slovenske morske lagune Stjuža, zapuščine naravnega ribogojstva, danes pomembne za vodne ptice. Na hitro si bomo lahko ogledali center krajinskega parka Strunjan, kjer je stalna razstava in nato prečkali soline.

Strunjanske soline so najsevernejše in najmanjše še ohranjene soline v Sredozemlju, kjer se piranska sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let.

V Fiesi sta dve jezeri, ki sta nastali kot posledica odkopavanja gline za potrebe opekarne. Manjše jezero je tik pod pobočjem, globoko 6,5m in sladko. Vanj se izteka izvirska voda. Drugo jezero je večje in globje ter povezano z morjem (od leta 1963), zato je voda mešana. Nudi življenjski prostor različnim živalim, predvsem kačjim pastirjem. Obe jezeri sta naravni spomenik.

Za kratek čas bomo postali tudi v Fiesi, ki so jo zelo lepo uredili. V Piranu pa bo vodenje po mestu prevzela ga.Karmen Tisnikar. Kakšno uro si bomo ogledovali znamenitosti Pirana in si privoščili tudi počitek ob kavici. Nato nas bo prišel iskat avtobus in nas odpeljal do gostilne Jasna, kjer nas bo čakalo kosilo in druženje.

Pot ni zahtevna. Računamo, da bomo s postanki za oglede in malico rabili 5-6 ur.

Zaželimo si samo še lepega vremena.

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, malica, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, sonce, mraz!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                                      Breda Geržina, Slavica Babič

   Klif   Piran

_________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki