Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

PO POTI IVANA CANKARJA - 21. 09. 2018

 

Z Društvom UNITRI smo 21. septembra 2018 obiskali dva sveta kraja iz Cankarjevega življenja: njegov rojstni kraj Vrhniko in Rožnik .

Prvi postanek smo imeli na Vrhniki. Posebej za nas, si je vzela čas gospa Dora Šemrov in nas popeljala na Cankarjev Klanec. Tam smo si ogledali njegovo rojstno hišo. Vodič v njej, prispodoba Cankarja, nam je povedal, da prave rojstne hiše ni več, saj je pogorela, kakor še 26 sosednjih hiš, ko je imel Cankar tri leta. Pogorišče so njegovi starši prodali in se kar devetkrat selili po Vrhniki.

Hišo so v skoraj enaki velikosti obnovili novi lastniki leta 1884, po vojni pa je postala muzejski objekt nacionalnega pomena.

V hiši so ohranjeni nekateri predmeti tistega časa, fotografije članov Cankarjeve družine, dragocene so Cankarjeve risbe in njegova literarna dediščina.

Vodička nas je nato pospremila do cerkve Sv. Trojice, na grič, od koder je lep razgled na Vrhniko, ki jo je Cankar imenoval »prečuden kraj, čudo božje – Vrhnika, ti gosposko, nedeljsko dekle, kako si daljnolepa!« in na okoliško hribovje. V cerkvi nas je na posebnosti in izjemnosti opozorila gospa Zdenka Kurinčič. Zgrajena je bila 1640. leta, zunaj veličastno bela, po Cankarju kot »bela nevesta«, znotraj pa baročno okrašena.

Tudi mimo enajste šole pod mostom čez Ljubljanico nismo mogli. Gospa Šemrov je poudarila, da je bila to življenjska šola vrhniških otrok, ki so se tu seznanjali z naravo, reko in življenjem na osnovi lastnih izkušenj. Cankar bi v Ljubljanici skoraj utonil, ker je zabredel pregloboko v reko, pa ga je hlapec iz hiše ob reki rešil. Kasneje je Cankar zapisal » če komu ni prav, kar sem napisal, naj se kar Jurčevemu hlapcu pritožijo, ker me je on rešil gotove smrti«.

Gospa Šemrov nas je prijazno opomnila, da je Cankar povezan tudi s Primorsko, saj je imel več predavanj v Trstu in Gorici in tudi sošolec Slavoj Praprotnik, ki je napisal kritiko njegovi pesniški zbirki Erotiki, je bil doma na Krasu.

Vrhničani so ponosni na kip Ivana Cankarja, ki ga je izdelal Ivan Jurkovič, odkrili pa so ga leta 1930. To je »sedeči Cankar«, kakor so se ga spominjali Vrhničani, ko se je vračal na Vrhniko. Veliko mlajša je »Cankarjeva kocka«, spomenik pred Cankarjevim domom v Ljubljani, delo Slavka Tihca iz leta 1982.

Iz Vrhnike smo se nato zapeljali do vznožja Rožnika in se sprehodili do vrha hriba. Tam je na ogled Cankarjeva spominska soba, kjer je Cankar bival od leta 1910 do 1917. Soba je skromna. Čeprav je bilo Cankarjevo življenje na Rožniku asketsko pa je bilo po umetniški plati zelo bogato in ustvarjalno.

Zanimiva je še Marijina cerkev v bližini, rdeče opleskana in že od daleč kažipot romarjem ali izletnikom.

Potovanje po Cankarjevi poti nam je približalo tudi Cankarja kot pisatelja. Močno sta ga zaznamovala revščina družine in vrsta tragičnih dogodkov: materina smrt, krivičnost družbe, prva svetovna vojna in bolezen. S svojimi deli je zapustil veličasten spomenik svoji materi (Na klancu) in domovini, njegovi drugi veliki ljubezni. Njegove drame, ki predstavljajo višek njegove ustvarjalne moči, so brezčasne. Še po 100 letih od njegove smrti so teme, ki jih opisuje žive: družbena neenakost, revščina, zapostavljenost, krivice, vsemogočnost kapitala. Njegova literatura nas sili k razmišljanju, prepolna je simbolike, navdušuje nas bogat pripovedni slog in dovršenost jezika..

»Vsak narod ima v hiši svojega življenja posebno kamrico, v katero je skrbljivo spravil, kar je bil kdaj pridobil dragocenega…V to kamrico stopi ob usodni uri, da se povrne očiščen in utrjen, poln vere vase in v dobroto svojega bližnjega, poln zaupanja v dan, poln moči in brez strahu…«

 

Mirjam Ličen, članica UO UNITRI in organizatorka izleta, nam je v slovo prebrala še Cankarjev citat:

»Srečna je pot, če je ljubezen vodnik . .. Treba je samo prijazne besede in prijaznega pogleda in ozdravljena je vsaka bolezen in vsaka žalost je pri kraju.«

 

Napisala:

Neda Perko

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki