Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

OBISK BUDISTIČNEGA CENTRA IN POTEPANJE PO BENEČIJI

Slušatelji krožka Svetovne religije in sodobna družba smo zaključili obisk krožka z ekskurzijo v budistični center Polava, zaselek ob vznožju Matajurja, kjer že več kot 20 let deluje budistični center. Vasica, ki je le dober kilometer od slovenske meje ima 3 stalne prebivalce in 1000 kipcev Bude. Zunanjost hiš centra je v značilnem kamnitem, enostavnem slogu, znotraj pa mavrica barv, živahnost mandal, zlatih kipov božanstev. Tu se lahko spoznava z budistično vero in meditira. Budistični menihi se v samostan vračajo poleti, turiste pa sprejmejo konec tedna po predhodni najavi. 

Obiskali smo tudi vas Mašero /Masseris, vas pod Matajurjem. Ga. Luisa Battistig, ki je tudi predsednica Planinske družine Benečija nam razkazala etnološki muzej, obnovljeno značilno beneško domačijo, sestavljeno iz povezanega stanovanjskega in gospodarskega poslopja, kjer je videti predmete, ki današnjim ljudem govorijo o nekdanjih časih. Po njenih besedah je bilo v vasi včasih čisto vse: »Nej manjkalo prou neč. So ble žnidarji, so ble šouštarji, je biu marigon, mizar, je kovač..« V spomin na kovaštvo je videti različna orodja. Zanimiva je zbirka posebnih klešč, ki so jih vaški kovači, kadar ni bilo druge pomoči uporabljati za izdiranje bolečih zob.

Iz Mašere smo se popeljali navzgor, proti vrhu Matajurja, kjer smo se parkirali na parkirišču tik pod kočo Rifugio Pelizzo, od koder je enkraten razgled po celi Furlaniji do morja.

Naša pot se je zaključila v gostilni - Trattoria Vartacia, ki slovi po svojih, predvsem lokalnih dobrotah. Priznati moramo, da si res zasluži tak sloves. Posebno prisrčen pa je bil nepričakovan prihod tamkajšnjega župana, ki nas je prišel pozdravit. Skupaj smo zapeli dve slovenski pesmi.

Dan je bil res nepozaben. Dobre volje in polni novih vtisov smo se vračali domov.

                                                                                                                M.Ličen

Budisti

 

_____________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki