Torek, Avgust 04, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

KONČNI IZLET SLUŠATELJEV KROŽKA SLOVENCI V ZAMEJSTVU

V Križu pred ribiškem muzejemV Repnu 

 

V okviru študijskega programa smo slušatelji krožka Slovenci v zamejstvu, dne 21. 4. 2017, obiskali tržaške Slovence in spoznavali zamejske vasi.

Pot nas je najprej vodila v Križ pri Trstu, nekdaj središče slovenskega ribištva. Tamkajšnji Ribiški muzej je tako etnografski kot zgodovinski. Prisluhnili smo zanimivim zgodbam o ribičih in izvedeli vse o tamkajšnji bogati zgodovini ribištva in pomorstva Slovencev.

Naslednja zanimivost nas je čakala v Briški jami (Grotta Gigante), katere nastanek sega nekaj milijonov let v preteklost. Ustvaril jo je tok reke Timave. Zaradi svoje velike razsežnosti, visoka je 107 m, široka 65 in dolga 103 m je registrirana v Guinnessovi knjigi rekordov, kot največja turistična jama na svetu. V jami sta nameščeni dve geodetski nihali, ki merita tektonske premike.

Občina Repentabor je najmanjša občina v Tržaški pokrajini. Meri 12 km² in obsega vasi Fernetiči, Col in Repen. Slovenci si v teh krajih zelo prizadevajo za ohranitev slovenskih imen krajev. Dosegli so, da zadnjih nekaj let veljata za edino uradno obliko imeni Col in Repen, kjer smo si ogledali Kraško hišo – etnografski muzej. Gre za značilno kraško ljudsko arhitekturo, ki združuje bivalne in gospodarske prostore.

Pred kraško hišo

Nad vasjo Col pa nas je pričakala mogočna utrdba Tabor z romarskim središčem in cerkvijo, posvečeno Mariji Devici. Razvaline v okolici pričajo o burni preteklosti kraja. Repentaborska cerkev je prvič omenjena v škofijski listini iz leta 1316. Listina navaja tudi slovenska imena nekaterih okoliških vasi in je dragocen dokument o nepretrganem obstoju Slovencev v teh krajih. Od tu je krasen razgled po Krasu, proti morju in proti Alpam v daljavi.

Naše spoznavanje tržaškega Krasa smo zaključili na kmečkem turizmu »Pri Cirili« v Doberdobu, kjer so nam postregli z domačimi kmečkimi dobrotami in žlahtno kapljico. Posebnost kmetije so osli, s katerimi želi mladi gospodar Matej Ferfoglia očistiti kraško gmajno, s tem pridobiti nove pašne površine in obuditi naravni kraški ekosistem.

Veseli in dobro razpoloženi smo se ob prihodu v Novo Gorico poslovili z mislijo, da se bomo v naslednjem šolskem letu podali novim zanimivostim in spoznavanjem naproti.

M. Ličen

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki