Torek, Avgust 04, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

UNITRI V TOVARNI ZDRAVIL "KRKA" V NOVEM MESTU

0404 vhod v upravno stavbo 

V soboto, 8. 4. 2017 smo se članice in člani društev UNITRI NOVA GORICA in UNITRI BRDA udeležili izleta v tovarno zdravil »Krka« v Novem mestu. Pridružili smo se množici obiskovalcev, ki je obiskala »Krko« ob dnevu odprtih vrat. Krkin teden humanosti in prostovoljstva so zaključili z vabilom na ogled njihovih proizvodnih prostorov v stavbi Notol 2, obratu za proizvodnjo trdnih oblik zdravil.

Obisk tovarne zdravil, ki zaposluje 11.000 ljudi, ima proizvodnjo utečeno v 5 državah sveta in ki ima 350 vrst zdravil z lastnimi patenti, jemlje dih. Hostese so nas vodile od enega do drugega oddelka in razlagale proizvodni proces generičnih zdravil, po katerih »Krka« slovi. Videli smo skoraj popolnoma avtomatizirano proizvodnjo, ki poteka v prostorih s posebno prečiščenem zraku, z delavci v zaščitnih oblekah v strogo varovanem in izoliranem okolju. Ves proces proizvodnje zdravil je natančno nadziran. Vsako zdravilo gre skozi vsaj 20.000 postopkov preden pride do potrošnika. V enem letu proizvedejo toliko tablet, da bi postavljene v vrsto, dvakrat ovile Zemljo ob ekvatorju.

Delavci »Krke« so še posebej ponosni na novo avtomatizirano skladišče, ki je visoko 32 m in dolgo skoraj 100 m. To je srce logističnega sistema tovarne. V njem je 9000 paletnih mest za vse proizvodne artikle. Oskrbujejo ga 3 popolnoma avtomatizirana računalniško vodena dvigala. Zaželeno paleto naložijo na avtomatsko vodene vozičke, opremljene z lasersko tehniko in jo pripeljejo direktno na transportno vozilo.

Obiskovalci smo se lahko zadržali še v Krkini lekarni in za slovo v pogostitvenem šotoru.

Pot nas je nato vodila do središča Novega Mesta, kjer smo si ogledali kapiteljsko cerkev Sv. Nikolaja, galerijo Božidarja Jakca in se sprehodili po mestnem trgu s Kettejevim vodnjakom.

Organizatorji izleta so nam pripravili še postanek na Otočcu. Sprehodili smo se ob Krki in občudovali lepo urejeno okolico ob gradu Otočec.

Tokratni izlet je bil plod sodelovanja članov upravnih odborov UNITRI NOVA GORICAA in UNITRI BRDA. Njim gre zahvala, da so nas povezali z novimi spoznanji in z medsebojnim druženjem. Ob lepem dnevu in prijetnih pomenkih je čas kar prehitro bežal. Ostala nam je želja, da bi se dobra praksa povezovanja nadaljevala še pri kakšnem projektu.

Neda Perko

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki