Sobota, Avgust 08, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

POHOD - sobota, 1. april 2017

ŠEBRELJE – DIVJE BABE …

Iz Nove Gorice – zavarovalnica Triglav gremo ob 7.30 uri.

Pohod bomo začeli v Šebreljah. Sprehodili se bomo po planoti. Najprej se bomo usmerili do cerkvice sv. Ivana in obiskali Divje babe. Vrnili se bomo v center vasi in se po planoti povzpeli do lovske koče, od koder je lep razgled na planoto in okolico.

Hoje bo za približno 4 ure plus obisk jame Divje babe.

Vstopnina v jamo je 3,50 €.

Potrebna je dobra pohodna obutev, zaščita za mraz, sonce, veter, dež, pijača, malica. Koristne so pohodne palice in obvezna dobra volja.

Vsak se na pot poda na lastno odgovornost!

divje babe-sebrelje

Šebrelje so kraj na predalpski kraški planoti na nadmorski višini 639 m, pokrivajoč površino 11,89 km², kjer prebiva 295 prebivalcev. Že zgodovinska dejstva pričajo o dolgem obstoju in zanimivosti kraja, saj so Šebrelje ali Sibrielge omenjene v Tolminskem urbarju iz leta 1377, pred prvo svetovno vojno pa so zaradi ugodne klime med Tržaško gospodo slovele kot zdraviliški kraj. Imele so svojo šolo (1865), »Šebreljsko štedilno posojilnico« (1890) ter zobozdravniško dejavnost, ki jo je po potrebi opravljal ravno eden od »Trstinov«, ki je sem prihajal na oddih. Tako so bile Šebrelje po velikosti in strukturiranosti primerljive s Cerknim. Med izkopavanji v arheološkem najdišču Divje babe pa so leta 1995 našli najznamenitejšo najdbo, najstarejše glasbilo na svetu – neandertalčevo piščal.

divje babe-piscal

Arheološki park Divje babe, ki leži v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri so bile najdene kosti več kot 60 različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamena in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka. Divje babe so jamsko najdišče iz obdobja srednjega (moustérien) in začetka mlajšega paleolitika (aurignacien). Mnogoplastno najdišče je časovno opredeljeno z različnimi radiometričnimi metodami datiranja. Raziskane plasti v najdišču so stare med 35.000 in 116.000 leti. Najmlajše doslej raziskane plasti s paleolitskimi najdbami so nastale v času zadnjih neandertalcev in prvih anatomsko modernih ljudi.

Vabljeni in lep pozdrav,                                  

Slavica Babič
__________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki