Četrtek, Februar 27, 2020
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Arhiv dogodkov

Potopisno kolesarsko predavanje

Sedaj, ko naša kolesa zaradi nizkih zimskih temperatur počivajo v kleteh in garažah, je bržkone pravi čas za domišljijska potovanja in nabiranje kolesarskih idej za prihodnje toplejše dni. Zato vas kolesarke in kolesarje ter seveda tudi vse, ki bi vas ta potopis utegnil zanimati, prisrčno vabimo na predavanje:

 

»S kolesom ob zeleni Dravi«

 

Ob Dravi

 

Kaj je vznemirljivejšega kot se zgodaj zjutraj, ko jutranje sonce še trdno spi za vrhovi očaka Čavna, podati na kolesarsko avanturo tja daleč ob zeleni Dravi?

Na pot, ki prevzame. Pot, na kateri pozabiš na utrujenost. Pot, ki nam pokaže, kako jo znajo narediti in koristiti drugje, čeravno jih tudi pri nas ne manjka… Pot, ki za vedno ostane v spominu!

Drava, hitra, šumeča reka, zvesta spremljevalka rekreativnih kolesarjev, ki ji sledijo, tekmujejo z njenim tokom in se na mikavnih klopcah ob poti spočijejo ob blagodejnem šumenju zelenih valov.

 

Nekaj utrinkov s kolesarjenja po odlično urejeni kolesarski stezi in lokalnih cestah ob Dravi po Avstriji, pa tudi pomembnih detajlov in napotkov glede prevoza do sicer precej oddaljene destinacije, nam bo v uvodnem kolesarskem predavanju v študijskem letu 2019/20 ob prikazu zanimivih fotografij podal Ervin Sorč, mentor kolesarskega krožka pri naši UNITRI.

 

Predavanje bo potekalo v: četrtek, 30. januarja 2020, ob 16.00, na Osnovni šoli Milojke Štrukelj, v Novi Gorici.

 

Vabljeni.


 

   

Vabljeni v opero Devica Orleanska

Devica Orleanska

Peter Iljič Čajkovski je napisal pripoved o izjemni ženski Ivani Orleanski, ki je v stoletni vojni vodila francoske čete v zmago nad Angleži in osvobodila prebivalce Orleansa. V ljubljanski operi bo premiera 18. januarja. Režiser predstave je Frank Van Laecke, glasbeni vodja in dirigent pa Simon Krečič.

Mi si bomo ogledali predstavo v torek, 4. februarja 2020 v Ljubljanski operi ob 19.30 uri.

Odhod avtobusa izpred Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici ob 17.00 uri. Strošek vstopnine in prevoza je 47 €.

Prijave in plačilo na sedežu društva do 15. 1. 2020 v času, ko je pisarna odprta – ob ponedeljkih in sredah med 10. in 13. uro od 8. 1. 2020 dalje.

V kolikor bo zaradi obiska opere več udeležencev odsotnih na rednih dejavnostih, bomo le-te odpovedali in prenesli na drugi termin.


 

   

Vodeni ogled Palmanove - 24. januar 2020

   Palmanova iz zraka   Tloris

Palmanova - mesto v obliki zvezde, za velikim obzidjem, velikim trgom, čudovito katedralo, Unescovo zaščito ter lepim in mirnim vzdušjem.Mesto je arhitekturnamojstrovina pozne renesanse, zgrajeno v 16. stoletju kot močna trdnjava.

Tloris mesta v obliki deveterokrake zvezde je bil vrhunec vojnega inženirstva tistega časa; na presečišču krakov te zvezde so zgradili stolpe, ki so branili drug drugega, celotno mesto pa je obdajal obrambni jarek s troje mogočnimi vrati – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale –, ki so Palmanovo ločila od zunanjega sveta.

    Vrata nekoč Vrata

Vse glavne ulice mesta peljejo ravno do glavnega trga – Piazza Grande in od tam proti trem izhodom iz mesta.  Palmanova je bila leta 1960 proglašena za spomenik narodnega pomena.

     Trg      Sladica

Palmanova je zanimiva tudi s kulinaričnega vidika. Posebno znana je Caffeteria Torinese, ki ima pomembno vlogo v italijanskih kulinaričnih vodnikih. Najpomembnejši med njimi, jo je v zadnjih sedmih letih že dvakrat razglasil za nesporno najboljši kavni bar v državi.

Na izletu nas bo spremljal in vodil izkušen vodič Tomaž. V kolikor bo čas dopuščal si bomo na poti proti domu, v kraju Aiello dei Friuli ogledali muzej ur.

Cena izleta za člane in članice Unitri je 12,00 eur, za nečlane 15,00 eur. Prijave z vplačilom sprejemamo na sedežu društva v času uradnih ur do 17. 1. oz. do zapolnitve mest na avtobusu.

Odhod avtobusa je 24. januarja 2020 ob 13.00, izpred zavarovalnice Triglav.


 

   

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki