Torek, Oktober 15, 2019
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 25let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Arhiv dogodkov

Srečanje z dr. Evgenom Bavčarjem

VABIMO

 

na srečanje z dr.Evgenom Bavčarjem,

 v torek, 8. oktobra 2019, ob 18. uri,

 

v dvorano Območne obrtno-podjetniške zbornice

Nova Gorica,

ulica Gradnikove brigade 6

Pogovor na temo Slovenska identiteta v stiku z kulturami sveta in Evrope, kjer nam bo Evgen Bavčar govoril o osebnih izkušnjah, ki jih doživlja med Parizom in Slovenijo, v stiku s številnimi kulturami in svojo lokalno primorsko domovinskostjo, bo vodil Gorazd Humar.

Zaradi organizacije dogodka je potrebna prijava udeležbe na telefonsko številko 031 738 199, najkasnejedo 7. 10. 2019.

Evgen Bavčar 

Dr. Evgen Bavčar je filozof, fotograf in borec za pravice slepih.

Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, študij nadaljeval na pariški Sorbonni, magistriral in doktoriral iz estetike. Predava na več univerzah po svetu in se ukvarja tudi z umetniško fotografijo. Kot fotograf je pripravil že več razstav v mednarodnem merilu. Zaradi slepote je njegova fotografija specifična, hkrati pa zelo izpovedna.

Je prejemnik številnih nagrad in priznanj v domačem in mednarodnem prostoru.

Evropski parlament mu je 2016 podelil nagrado državljan Evrope, istega leta je prejel najvišje francosko priznanje Red legije časti.

Dr. Evgen Bavčar, ki živi med Parizom in Lokavcem, je zelo prodoren mislec, ki se ukvarja veliko tudi z vlogo in bitjo Slovencev doma in v svetu.

Pogovor z dr. Evgenom Bavčarjem bo vodil Gorazd Humar, avtor več knjig o mostovih. Pogovarjala se bosta o široki paleti vprašanj, ki uokvirjajo naš čas. Pogovor bo tekel tako o njegovem delu in fotografiji, o njegovi navezavi s pisateljem Borisom Pahorjem, o njegovem dojemanju mostov, o tem kako dr. Evgen Bavčar zaznava Leonarda da Vincija, pa tudi o pariških odmevih požara v notredamski cerkvi.

_____________________________________________________________________________________

   

Pohod Svečina, 28. 9. 2019

Gremo v soboto, 28. septembra z avtobusom. Odhod iz Nove Gorice ob 6.00 uri - Zavarovalnica Triglav.

Cena prevoza in organizacije pohoda je 23 € za člane Unitri in 28 € za nečlane.

Nujne so prijave in plačilo v pisarni Unitri do 23.9.2019 oz.do zapolnitve mest!

Svečina, naselje v občini Kungota, ki ga sestavljajo manjši zaselki in posamezne kmetije na gričevju ob meji z Avstrijo, večini ni kaj prida poznana. Je pa zato toliko bolj poznana fotografija, ki poskuša simbolno povedati, kako privlačna in gostoljubna je Slovenija – cesta, ki vijuga med tamkajšnjimi goricami in tvori, če pogledate nanjo z določenega mesta, podobo srca. Tu pridelujejo izvrstna Svečinska vina in, ne slučajno, so pohodniške poti med vinogradi poimenovali Vinotour.

Srce v vinogradu

Tokrat se torej podamo malce dlje, za spremembo na organiziran pohod po prvi mednarodni poti nordijske hoje med vinogradi in na že 38. kmečki praznik v Svečini.

Na voljo so tri poti, dolge 11, 21 in 24 kilometrov, speljane mimo vinogradniških kmetij po Svečinskih goricah, pohodnih poteh račanskih vinogradnikov in vinogradniškega muzeja na Keblu. Poti je moč pričeti v središču kraja Svečine ali Račane. Pot zmerne hoje predlaganih 24 kilometrov traja okrog 6 ur, 11 kilometrov pa 3 ure. Nordijska hoja med vinogradi Vinotour je bila izbrana za Naj tematsko pot leta 2014.

Startnina za pohod je 6 € (zbrali bomo na avtobusu) - vključuje vodenje pohoda, kozarec vina ali mošta, majico in vstop na prireditveni prostor kmečkega praznika. Tam bo tudi ponudba domače hrane.

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                                                                                                                                           Slavica Babič

______________________________________________________________________________

 

   

Pohod na Ratitovec 1642 m, 21. 9. 2019

Gremo v soboto, 21. septembra z avtobusom. Odhod iz Nove Gorice ob 7.00 - Zavarovalnica Triglav.

Odpeljemo se do Soriške planine 1277 m. Hoje bo ur cca 6 ur!

Cena prevoza in organizacije pohoda je 15 € za člane Unitri in 18 € za nečlane.

V Krekovi koči na Ratitovcu je možno kosilo.

Koča na Ratitovcu

Nujne so prijave in plačilo v pisarni Unitri do 16.9.2019 oz. do zapolnitve mest!

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči sedlo blizu Soriške planine in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666m in Altamaverja 1672m. Tik pod Gladkim vrhom, na višini 1642 m stoji Krekova koča. Ob lepem vremenu, se nam odpre lep razgled po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, na Julijske alpe, Karavanke in Kamniško Savinjske alpe. V bližini pa po grebenu lahko občudujemo pašnike, krave, macesnove gozdove…

Do koče vodi več poti. Mi se bomo podali po grebenu iz Soriške planine, ob povratku pa se spustili v Zgornje Danje.

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz in seveda nekaj kondicije in dobra volja!

Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni!                                                                                                                                                     Slavica Babič in Slavko Torkar

   

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki