Uradne ure med študijskim letom:

Sreda, 10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@unitring.si
uni3ng@gmail.com

Spremenili smo naš e-naslov. Nov naslov je unitring@unitring.si
Smo člani - SUTŽO
urnik - Copy

Uradne ure:

PON,TOR,SRE,ČET
10.00h - 13.00h

E-poštni naslov:

unitring@amis.net
uni3ng@gmail.com

Spremenili smo naš e-naslov. Nov naslov je unitring@unitring.si

Izlet v Izrael in Jordanijo

Utrinki s potovanja po Jordaniji in Izraelu

Potovanja se je udeležilo 44 potnikov, večinoma članov in članic Društva Unitri. Po začetnih težavah v Jordaniji /star avtobus z nedelujočim mikrofonom/ in majhni nejevolji potnikov, so se zadeve obrnile na bolje. Dobili smo udoben avtobus z delujočo tehniko. Po ogledu jordanskih znamenitosti: mesta Amman, gore Nebo, mozaika v Madabi, puščave Wadi Rum, arheološkega kompleksa Petre in kopanja v Rdečem morju v Aqabi, smo prestopili mejo in četrti dan potovanja vstopili v Izrael.

Prvi del dneva v Izraelu smo namenili kopanju v Mrtvem morju, ki se nahaja 420 m pod morsko gladino. Naslednja zanimivost, ki smo jo obiskali je bila Masada, starodavna utrdba v južnem okrožju Izraela. Ta se nahaja na vrhu skalne planote in je pod Unescovo zaščito. Nanjo smo se povzpeli z žičnico.

Naslednje tri dni smo namenili ogledom znamenitosti Betlehema in Jeruzalema, dveh mest ločenih z visoko betonsko ograjo, ki obdaja Jeruzalem. Betlehem se namreč nahaja na ozemlju palestinske samouprave v Izraelu in je znan po novozaveznih biblijskih navedbah kot rojstni kraj Jezusa Kristusa. Tamkajšnje znamenite sakralne objekte smo si pobliže ogledali.

Jeruzalem, poznan tudi pod imenom Davidovo mesto je posebno mesto, saj v njem bivajo raznolike narodne, verske in socialno ekonomske skupine. Predel mesta, imenovan Staro mesto, je obkrožen z obzidjem in ima štiri četrti: judovsko, krščansko, armensko in muslimansko. Po obisku Oljske gore, ki je nasproti mestnega obzidja smo se znotraj le-tega sprehodili po arabski četrti, nadaljevali po znameniti Via Dolorosa, si ogledali znamenite objekte in se ustavili ob zidu objokovanja v judovski četrti, kjer smo pustili sporočila s svojimi željami. Popeljali smo se tudi skozi novi del mesta z izraelskim parlamentom in pretresljivim muzejem, imenovanim Yad Vashem.

Predzadnji dan smo izkoristili za panoramsko vožnjo v Tel Aviv, večmilijonsko mesto, ki ponuja tudi moderen in živahen življenjski slog, znano kot »Belo mesto«. To je kraj, kjer se mesto sreča z morjem in ponuja odlične plaže. Del mesta je tudi antično pristaniško mesto Jaffa, ki je staro več kot 4000 let in skozi del katerega smo se sprehodili.

Popoldanska vožnja proti jordanski meji nas je opomnila, da se naše potovanje počasi zaključuje. V Jerasu, mestu nedaleč od Ammana, smo si naslednje dopoldne ogledali antični dekapolis, eno najbolje ohranjenih rimskih mest.

Čakala nas je vožnja do letališča v Ammanu in let do Trevisa v Italiji. Polni vtisov in dobre volje smo v poznih večernih urah prispeli v Novo Gorico.

Zadovoljni potniki so dokaz, da smo tudi tokrat izbrali pravo turistično destinacijo.

Skip to content