Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Vabljeni na zadnji POHOD v letu 2016

 KOMEN–VOLČJI GRAD …
sobota, 17.12.2016

Pred nami je decembrski pohod, zadnji v letu 2016. Iz Komna se bomo podali na krožno pot skozi majhne kraške vasice: Volčji grad – Nadrožica – Škofi – Kregolišče – Volčji grad – Komen.
Iz Nove Gorice – zavarovalnica Triglav gremo ob 8.30 uri.
Hoje bo za približno 4 ure.
Po pohodu si privoščimo skupno »prednovoletno« kosilo na kmetiji Petelin Durcik v Pliskovici. Cena je 10 € (narezek, jota, štruklji). Možen bo nakup terana.

OBVEZNA PRIJAVA DO srede, 14. 12. 2016.
Prijave po e-pošti ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ) ali z SMS-om na št. 068 120 695

Potrebna je dobra pohodna obutev, zaščita za mraz, veter, dež, pijača in malica. Koristne so pohodne palice, dobra volja pa je obvezna.

Volčji Grad je tipična kraška vasica na južnem pobočju Komenskega Krasa. Življenje v vasi sega v prazgodovino, kjer naj bi predniki živeli v enem večjih kraških halštatskih gradišč – na Debeli griži. Tu mimo je potekala tudi rimska pot. Prva omemba imena Volcigrat je iz leta 1257. Po legendi naj bi se v vasi zdravila in tudi ozdravela plemiška hčerka Marija Volcija, ki naj bi bila v vasi ob vaški cerkvi tudi pokopana. Po njej naj bi vas dobila ime. Včasih so v vasi delovale kar štiri kamnoseške delavnice; delo volčjegrajskih kamnosekov se odraža na številnih lepo izklesanih ''kalunah'', konzolah, cerkevnih znamenjih – pilih, stopniščih in drugih kamnitih detajlih. Po vasi in okolici je urejena učna pot kamna.
Gradišče Debela griža je prvotno vsebovalo najmanj 13.000 ton kamenja in je predstavljalo središče vseh okoliških gradišč. Kamenje je bilo zloženo v enojno in na treh mestih dvojno obzidje z zunanjim obsegom okrog 850 m in notranjim obsegom okoli 680 m. Današnje ruševine obrambnega zidu so široke od 8 do 15 m in v višino 2 do 4 m.
Podružna cerkev sv.Janeza Krstnika se nahaja v ločenem zaselku, Brithu. Na njenem mestu je nekoč stala manjša gotska cerkev, na katero nas spominja plošča o njenem graditelju, tržaškemu stavbeniku Johannesu de Pari, iz leta 1429. Cerkev je bila zgrajena v baročnem slogu v 16. ali 17. stoletju. Na zahodni steni pa je vzidana nagrobna plošča iz 2. stoletja našega štetja, ki sta jo oče in mati postavila umrli hčerki, leta 15 po rimskem štetju. 
Nadrožica je majhna idilična vasica 1,5 km oddaljena od Gorjanskega.
Škofi so pa najmanjša vasica v občini Komen. Zgodovina nastanka vasi ni znana, največji pomen za vas, pa je imela družina Štrekelj, ki se je preselila iz Gorjanskega. V času druge svetovne vojne so se zaradi ugodne lega, v vasi zadrževale številne partizanske enote, med njimi tudi mornarski odred.
»Kregolišče kamor zludij pišče.« Včasih so se vaščani tako kregali, da se jih je prijelo ime Kregoliščani. V naselje vodi ozka, idilična cesta, obdana s suhim zidom. Vas je sestavljena iz dveh klancev in je šolski primer lepo ohranjene kraške arhitekture. Vse hiše imajo obzidane brjače s štirnami. Na Kržadi stoji korito, postavljeno še v času Italije, in pil s kipom Matere božje. V bližini je tudi kal, kjer so pozimi lepo vidne skale, kjer so gospodinje prale. 

Vsak se na pot poda na lastno odgovornost!

Vabljeni in lep pozdrav,                                   
Slavica Babič
_______________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki