Ponedeljek, November 28, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

POHOD - sobota, 12. november 2016

GORJANSKO – KLARIČI

Po poti graničarjev

"Vsaka skala, vsako drevo, vsak grm, vsaka cesta, vsaka ima svojo povest. Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore in poslušaj.

Ali razumeš? Pojdi in poslušaj! In skala ti pove svojo povest, povest o življenju. Kaj zato, če je bilo življenje bridko in samotno; bilo je." 

(Srečko Kosovel)

Naj bo ta odlomek Kosovelove pesmi uvod v povabilo na že tradicionalni skupni pohod in druženje članov Društev Unitri Nova Gorica in Pristan Koper.

V ponedeljek, 12. novembra, se ob 8.00 dobimo pred Zavarovalnico Triglav v Novi Gorici.

Tokrat se bomo pod vodstvom gospoda Franka Zadnika predsednika društva Komenski Kras 91, podali po Poti graničarjev od Gorjanskega do Klaričev. Člani društva Komenski Kras 91 so sicer  očistili in uredili pot vse od Klaričev do Velikega dola. Pot ponuja veliko opomnikov na čase, ko so v karavlah bivali graničarji. Šli bomo mimo štirih nekdanjih karavel: Gorjansko, Mavhinje, Moroslavica in na cilju Klariči. Poleg tega bomo videli tudi veliko ostankov iz 1. svetovne vojne – kaverna Moritz, Grofova jama, rovi. Pot nas bo vodila po značilnem kraškem svetu. Morda nam bo narava pokazala tudi svojo barvito jesensko podobo.

Po pohodu se bomo  bomo ustavili še v Gorjanskem in si ogledali pokopališče iz 1. svetovne vojne in Štrekljevo domačijo s spominsko sobo.

Druženje bomo zaključili na turistični kmetiji Frankič-Peloz na Brjah pri Komnu. Ker je pohod na Martinovo soboto, si bomo privoščili skupno kosilo in okusili novo vino.
Cena 6 €/osebo. Plačilo je na samem mestu, vendar zaradi števila obrokov prosimo, da
prijave sporočite do 9. 11. 2016.

Hoje bo za približno 5 ur.

Potrebna je dobra pohodna obutev, zaščita za mraz, veter, dež, zaščita proti klopom ter pijača in malica. Koristne so pohodne palice in čelna svetilka, obvezna pa je DOBRA VOLJA.
Vsak se na pot poda na lastno odgovornost!
  razgled

Gorjansko je manjše gručasto naselje, ki se nahaja približno tri kilometre jugozahodno od  Komna. Zaradi bližine soške fronte so bili vaščani med 1. svetovno vojno preseljeni, večinoma na Štajersko. V vasi je avstro-ogrska vojska imela svojo bolnišnico, postojanke in večje pokopališče. Velika večina domačinov se je ukvarjala s kamnarstvom. Zaposleni so bili v dveh manjših kamnolomih v okolici vasi, kjer so pridobivali rdeč kamen ter v kamnolomu v Nabrežini.

Največje znamenitosti Gorjanskega so avstro-ogrsko vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne, zbirnik vode z napajalnimi koriti, župnijska cerkev Sv. Andreja, spomenik žrtvam v 2. svetovni vojni, rojstna hiša zbiratelja ljudskega blaga in jezikoslovca dr. Karla Štreklja ter kmetijskega strokovnjaka Antona Štreklja.

Na vojaškem pokopališču so pokopani vojaki avstro-ogrske vojske različnih narodnosti, ki so v letih 1915-1917 padli v bojih na soški fronti. Pokopališče je ohranilo avtentično zasnovo, ki je prilagojena značilni izoblikovanosti kraške pokrajine. Je največje pokopališče avstro-ogrske vojske na območju Slovenije. Na njem je pokopanih 10 tisoč vojakov.

Spominska soba jezikoslovca, publicista, slavista in narodopisca dr. Karla Štreklja je postavljena v njegovi rojstni hiši. Razstava prikazuje njegovo življenjsko pot ter poleg njegovega najbolj poznanega, glavnega dela (zbirke slovenskih ljudskih pesmi v štirih knjigah) tudi druge, prav tako pomembne stvaritve. Ob spominu na 150-letnico njegovega rojstva je bil pred rojstno hišo postavljen doprsni kip avtorja Begić Mirsada.

Vabljeni!                                    

Slavica Babič
_________________________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki