Ponedeljek, November 28, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Vabljeni na pohod

MOST NA SOČI–AVČE, 

sobota, 22. 10. 2016


T
OKRAT GREMO  Z VLAKOM! 

Dobimo se ob 7.30 uri na železniški postaji Nova Gorica. Odhod vlaka ob 7.35 uri.  

Vsak si sam kupi (povratno) vozno karto do Mosta na Soči.

Iz železniške postaje Most na Soči se bomo podali na pot do železniške postaje Avče (vlak 12.35). Vmes bomo zavili oz. se spustili do Babje jame in Soče.

Hoje bo za približno 4 ure.

Potrebna je pohodna obutev, zaščita za sonce, veter, dež, zaščita proti klopom, pijača, malica. Koristne so pohodne palice in čelna svetilka.

Vsak se na pot poda na lastno odgovornost!

Vabljeni in lep pozdrav,                                   

Slavica Babič


slika1Most na Soči
sodi med najpomembnejša arheološka najdišča na območju jugovzhodnih Alp. Naselje se je v varnem zavetju na naravnem pomolu med Sočo in Idrijco začelo razvijati že v bronasti dobi, največji razcvet pa je doseglo v starejši železni dobi kot središče t.i. svetolucijske kulture. Po farni zavetnici, sveti Luciji, ki je upodobljena na oltarni sliki v župnijski cerkvi, se je kraj imenoval vse do leta 1952. Danes je Most na Soči znan po čudovitem jezeru, ob bregovih katerega so urejene sprehajalne poti. Mreža pešpoti sega tudi na okoliške hribe.


slika2Babja jama pod Gorenjim Logom 

Po mističnem izročilu je to ena najbolj zanimivih jam v Sloveniji. V času staroverskega verovanja v moč kačjih glav je bila jama osrednji kultni prostor zgornjega Posočja. O pomenu in značaju jame lahko preberemo zanimive zgodbe v knjigi Let v lunino senco avtorja Pavla Medveščka. Z radiestezijskimi meritvami je bila pred jamo izmerjena zelo velika energijska moč, značilna za poznana svetišča. Jama je dolga 327 m, njeni razvejani rovi se položno prevesijo 24 m navzdol. Od jame se spustimo mimo Kotla navzdol do struge reke Soče. Prostor se imenuje »Na Lun«. Skale ob vodi so zaradi erozije zanimivo oblikovane. Tu lahko občudujemo vso lepoto krednih apnencev imenovanih volčanski apnenec.

Avče ležijo ob lokalni cesti Kanal-Kal nad Kanalom. Stari viri omenjajo, da je bilo tu naselje že v rimski dobi. Za avče največkrat slišimo v povezavi s črpalno hidroelektrarno Avče, ki je bile zgrajena leta 2009. Vemo pa tudi, da je 31. marca 1908 ob 9. uri dopoldne v bližini Avč padel meteorit. Avški meteorit je imel maso 1230 gramov in največjo dolžino približno 11 cm. Danes je shranjen v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju.

 __________________________________________________________________________________

 

 

 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki