Ponedeljek, November 28, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Potepanje po Gorenjski, 8. 4. 2016

Tokrat se bomo podali na Gorenjsko

Najprej bomo obiskali Škofjo Loko, domačini ji včasih ljubkovalno pravijo kar “srednjeveška lepotica”. Njeno srednjeveško mestno jedro je najbolje ohranjeno v celotni Sloveniji in rdeče strehe strnjenega naselja, na čelu z zvonikom Šentjakobske cerkve ter mogočnim Škofjeloškim gradom, že od daleč privabljajo poglede.  Sprehodili se bomo po Mestnem trgu, skozi ozke ulice in  se povzpeli na Loški grad ter spoznavali lokalno zgodovino in običaje v Loškem muzeju.

 

Škofja Loka - kopija

 

 Naslednje mesto, ki ga bomo obiskali je Kranj. Staro mestno jedro v Kranju je bilo leta 1983 razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik, saj se tu nahajajo najpomembnejše kulturno – zgodovinske znamenitosti.

Ogledali si bomo Pungert, grad Khisistein, stolnico, kostnico, Layerjevo hišo, kanjon Kokre (ogled z mostu), Prešernov gaj.

Kranj - kopija            Kanjon Kokre - kopija

Iz Kranja nas bo pot vodila v Radovljico. Na naravnem pomolu nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke nas pričakuje mesto z največ sončnimi dnevi na Gorenjskem – Radovljica.
Srce in duša Radovljice je Linhartov trg. Očarljivo staro jedro navduši s svojo lego na naravnem pomolu, s pestrostjo in pristnostjo ohranjene arhitekture, z muzeji, galerijami in drugimi zanimivostmi.

 

Radovljica - kopija

 

 Po ogledu starega mestnega jedra nam bodo pri Lectarju v živo prikazali star originalen postopek izdelave izdelkov iz lecta, ki predstavljajo pomemben del slovenske kulturne dediščine. Obrt sodi med najstarejše dejavnosti v mestih in trgih.  Danes so izdelki iz lecta dragocen turistični spominek ter zanimivo promocijsko ali poslovno darilo.

Lectovo srce - kopija

Po končanem ogledu se bomo v domači gostilni prepustili kulinaričnim dobrotam (poznemu popoldanskemu kosilu). Gospodar nam poleg slastne hrane obljublja  tudi glasbeni dodatek.

Odhod izpred avtobusne postaje v  Novi Gorici 8. 4. 2016 ob 7.00 uri, povratek domov v večernih urah.

Za člane društva je cena izleta  40,00 eur, za ostale prijavljene pa 44,00  eur. V ceno je vključen avtobusni prevoz, vstopnina v grad, vodeni ogledi po mestih in kosilo. Prijave z vplačili sprejemamo na sedežu Društva do 31. 3. 2016. Upošteva se vrstni red prijav. 

 

___________________________________________________________________

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki