Petek, April 16, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Pohod: Kanalski kolovrat, sobota 20. 2. 2016

POHOD: KANALSKI KOLOVRAT 20.2.2016

Dobimo se ob 8.00 uri pri Zavarovalnici Triglav Nova Gorica.

Hoje bo za približno 4 ure.

Potrebna je pohodna obutev, zaščita za mraz, veter, dež, pijača, malica. Koristne so pohodne palice .

Če nas pot zanese na kanalski Kolovrat, v čudoviti, a močno odmaknjeni in za marsikoga pozabljeni svet, kaj hitro ugotovimo, da ima območje pravzaprav veliko manjših zaselkov ali celo posameznih domačij (73 vasi - žal  je danes živih le še tretjina).

Lig (osrednji kraj tega področja) je razloženo hribovsko naselje po zahodnem, prisojnem pobočju Kanalskega Kolovrata. Dostop v Lig je možen iz Kanala ali Ročinja. Iz Liga vodi grebenska cesta proti Goriškim Brdom in Plavam, druga pa se spusti ob skrajni zahodni pas Slovenije k mejni reki Idriji, ki jo doseže v zaselku Britof. Vas sestavljata Gorenji in Dolenji Lig. Sem sodijo še zaselki: Breščina, Greben, Hoščina, Lovišče, Melinki, Kostanjevica, Strmec, Filej, Šeberjak, Skrnjak, Trebež in Zakremen, nadalje še Čolnica, Gorenje Nekovo, Ravne, Markiči (Markiči, Trpiščne in Čerešnjeva vas ali Čerešnjevca), Bajti, Ukanje, Želinje, Žarščina, Velendol, Zapotok, Debenje... . Tod uspeva maron in znani liški kostanj.

Mi se bomo zapeljali skozi Lig in naredili  prvi postanek v Melinkih. Obiskali bomo g.Franca Jerončiča in si ogledali njegovo muzejsko zbirko in zvedeli marsikaj o življenju v teh krajih.

Pohod Kanalski kolovrat 2

Vožnjo bomo nadaljevali do doline reke Idrije in parkirali po nekaj kilometrih vožnje po makadamu. Peš bomo še malo sledili reki, nato se usmerili v breg skozi Velendol, Zapotok, Debenje, Markiče... krožno do izhodišča.

Po pohodu se bomo ustavili še v Britofu.

Pohod Kanalski kolovrat

Zaselek Britof  z nekaj hišami ter cerkvijo sv. Kancijana, deluje na zunaj prav preprosto. Ostrmeli bomo nad njeno bogato notranjostjo. Presenetila nas bosta gotski prezbiterij z velikim zlatim oltarjem ter gotski krilni oltar. Z njimi se cerkev sv. Kancijana uvršča med odličnejše umetnostne spomenike pri nas.

 

 Vabljeni!  

_______________________________________________________________________                                

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki