Ponedeljek, November 28, 2022
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

IZLET NOTRANJSKA, petek 26. 2. 2016

Romantična in skrivnostna Notranjska 26.2.2016

Notranjska, zeleno srce Slovenije;                                                                  

Iz Nove Gorice se bomo podali na romantični grad Snežnik na Notranjskem, ki je eden od dveh gradov v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji. Grajska stavba  s srednjeveško zasnovo in renesančnimi ter baročnimi stilnimi prvinami privablja obiskovalce na ogled zaradi zanimive arhitekture, bogate opreme v notranjosti ter bogatega kulturnega življenja v poročni sobi in galerijskih prostorih. H grajski stavbi spadajo gospodarska poslopja in eden najlepših angleških parkov v Sloveniji, zasajen  z drevoredi in gaji. Nad gradom se nahaja deloma ohranjen parkovni gozdni s sprehajalnimi in jahalnimi potmi ter starimi drevesnimi nasadi.

                                                                                                                        Iz grajskih časov /soban/ se bomo preselili v čisto drugi svet , popeljali  se bomo do Križne  jame. Križna jama leži v trikotniku med Loškim poljem, Cerkniškim poljem in Bloško planoto in je svetovno znana. Njena posebnost so podzemna jezera s sigastimi pregradami in najdišče kosti jamskih medvedov. Najbolj znan motiv iz Križne jame je prav gotovo množica stalagmitov, stalaktitov in kapniških stebrov.

Po ogledu jame se bomo popeljali do cerkniškega jezera in si ogledali Muzej cerkniškega jezera – Jezerski  hram.  V muzeju je Cerkniško jezero prikazano z unikatnim modelom - živo maketo, kjer vidimo prostorski položaj jezera, njegovo širšo kraško okolico med coprniško Slivnico in gozdnatimi Javorniki. Ob strokovni razlagi natančno spoznamo delovanje vodnega sistema oziroma nastajanje in presihanje kraškega fenomena Cerkniškega jezera. Ob prikazu vodnega sistema spremljamo tonske posnetke življenja ob jezeru  in  tako resnično občutimo vso naravo, voda, ptice, živali

V kolikor nam bo čas dopuščal se bomo ustavili tudi v zanimivi vaški cerkvici, nato pa se v lokalnem kmečkem turizmu posvetili domačim dobrotam, kjer nam gospodinja obljublja slastno ocvirkovco, dobro juhico ter druge dobrote.      

Cena ekskurzije je za člane Društva 38,00 eur, za vse ostale pa 42,00 eur. V ceno je vključen prevoz,   vse vstopnine ( grad Snežnik, Križna jama, Muzej Cerkniško jezero ter  pozno kosilo oz. večerja). Če kdo ne želi ogleda Križne jame, se skupni znesek zniža za 6,00 eur. Prijava z vplačilom je možna na sedežu Društva Unitri do 18.2.2016. Upoštevali bomo vrstni red prijav.

Odhod 26.2.2016 ob 8,00 iz avtobusne postaje Nova Gorica.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki